Nå får hun 600.000 kroner av Innovasjon Norge til å videreutvikle appen Wonderloop. Samtidig investerer rederfamilien Ugland et tilsvarende beløp, skriver aftenposten.no.

— Pengene gjør det mulig å satse på en norsk versjon av appen. I forbindelse med lanseringen i USA for fire måneder siden opplevde vi at flere tusen nordmenn lastet ned Wonderloop, sier Aase.

Wonderloop er en sosial app som lar brukeren vise hvem han eller hun er gjennom en maks 20 sekunder lang videosnutt.

Appen har fått bra med oppmerksomhet i amerikanske medier, men Aase vil ikke avsløre antall nedlastninger.

— Jeg vet at det allerede er mange i Norge, særlig i digitalbransjen, som har møtt hverandre gjennom Wonderloop. Det samme gjelder folk som har vært ute og reist. Jeg vil at Wonderloop skal være det første steget som tas når nye sosiale bånd knyttes, sier hun.

Mange søker lykken

Aftenposten treffer henne på en snartur innom Oslo, før turen går videre til Larvik og helgens Kontra-konferanse. Aase var en kjent skikkelse i Sørlandets gründermiljø, da hun plutselig bestemte seg for å satse 1,5 millioner kroner og reise til New York med Wonderloop.

Flere norske teknologigründere gjør som Aase og søker lykken i USA, opplyser Innovasjon Norge. Blant annet driver organisasjonen selv to programmer i USA som har til hensikt å «trimme» norske bedrifter for internasjonal vekst. Programmene hadde til sammen over 60 deltagere i fjor.

Fra New York leder Aase et utviklerteam på fire personer i Polen, mens hun i tillegg jobber med markedsføring, nye brukere og mulige investorer.

— Ideen kom nok fordi jeg vokste opp på et lite sted med mangel på folk som jeg kunne identifisere meg med. Med Wonderloop kan man bli kjent med folk gjennom ett klikk, sier Aase.

Uten konkurrenter

Sin første og foreløpig eneste ansatte i Norge, fant Aase selvsagt via Wonderloop. Det kan spare arbeidsgivere for masse tid å sjekke ut Wonderloop før de innkaller til jobbintervju, mener hun.

— Jeg har mye kontakt med rekrutteringsbyråer, talentbyråer og store bedrifter. Det er i dette markedet vi ser det mest åpenbare behovet, sier Aase.

På spørsmål om konkurrenter blant sosiale medier, svarer hun raskt. Mye tyder på at dette er et spørsmål hun har fått før.

— Facebook er for folk som allerede kjenner hverandre. På Linkedin gjelder mye av det samme. Det nærmeste man kommer er kanskje dating-appene, men vi skal ikke være som Tinder. Det er i hvert fall ikke det vi prøver, sier Aase.

Penger ikke viktig

Så, hvordan skal hun tjene penger på at folk bruker Wonderloop? Aase har lite sans for journalistens obligatoriske spørsmål.

— I USA er ingen som spør hvordan man skal tjene penger. Isteden spør de hvordan man skal skaffe brukere. I Europa er at man er altfor opptatt av hvordan man skal tjene penger fra starten. Derfor er det langt mellom suksesshistoriene, sier Aase.

Hun minner om at hverken Whatsapp eller Instagram tjener penger ennå. Likevel ble tjenestene solgt for henholdsvis 115 og 6 milliarder kroner.

Har man brukere, vil inntektene komme etter hvert. Aase måler uansett ikke suksess i kroner og øre.

— Jeg blir fornøyd hvis vi greier å endre menneskers liv gjennom å la dem knytte kontakt med andre. Det er min visjon.

- Hvor mange mennesker snakker du om?

— Alle. Eller i hvert fall alle som er gamle nok til å snakke.

Vil utfordre Snapchat og Tinder

Hanna Aase er ikke den eneste norske app-gründeren som tenker stort om dagen. Martin Jensen tar med seg appen Blink og reiser til Silicon Valley i California til sommeren

Denne uken lanserte Jensen (22) og tre kolleger en app som brukes til å dele fem sekunder lange videosnutter med kjente og ukjente.

— Unge mennesker rømmer fra Facebook, og det er der vi kommer inn i bildet. På Blink skal man tørre å være seg selv, vise hvem man er, og møte mennesker på en ny og spennende måte, sier Jensen.

Jakter penger og nettverk

Han mener appen skiller seg fra Wonderloop ved at Blink er mer rettet mot privatpersoner enn mot businessmarkedet.

— Blink skal brukes til lek og moro. Hvis du leter etter noen å dra på nachspiel med, er Blink perfekt. Vi retter oss mot samme aldersgruppe som Snapchat, det vil si unge fra 15 år og opp til midten av 20-årene, sier Jensen.

Blink har hittil greid seg uten støtte fra Innovasjon Norge. Appen er blitt utviklet ved siden av heltidsjobber og studier. Til sommeren drar Jensen og co. til Silicon Valley.

— Der skal vi jakte både penger og nettverk. Vi håper å få med oss noen skikkelig investorer på laget. Samtidig skal vi kanskje få noe hjelp av norske Innovation House som holder til der borte, sier Jensen.