Torsdag ettermiddag skal bystyret i Arendal avgjøre om det skal innføres et kommunalt forbud mot tigging.

— Det var et flertall som gikk inn for et forbud i fjor, men nå er alt åpent. Dersom bystyret sier ja blir Arendal den første kommunen som innfører et slikt forbud, sier varaordfører Anders Kylland (Frp) til Fædrelandsvennen.

Jeg synes det er absurd å forby mennesker å be om hjelp. Det er ingenting som tyder på at Arendal og Lillesand er spesielt utsatt.

Kylland håper flertallet går inn for det samme som i fjorårets prinsippvedtak.

— Bakgrunnen for vedtaket var at vi så et massivt innslag av tiggere i byen i fjor vinter. Det var kaldt og ubehagelig. Slik ønsker vi ikke å ha det i Arendal sentrum, sier Kylland.

En rekke kommuner har diskutert tiggeforbud etter at regjeringen åpnet for kommunale forbud like før sommeren. Lillesand har også sagt ja til forbud og vil trolig vedta en endring av sine politivedtekter i løpet av høsten. Forslaget er nå ute på en høring som avsluttes 15. september.

Endringen må godkjennes av politidirektoratet før de kan iverksettes og håndheves.

Frykter mer kriminalitet

Kjell Ingolf Ropstad (KrF), som sitter i justiskomiteen på Stortinget, synes det er absurd at Arendal og Lillesand ønsker å forby tigging.

— Jeg synes det er absurd å forby mennesker å be om hjelp. Det er ingenting som tyder på at Arendal og Lillesand er spesielt utsatt. Disse byene har langt fra de samme utfordringene som for eksempel Oslo, sier Ropstad.

Han frykter at forbudet vil føre til mer kriminalitet.

— Dette er fattige mennesker som trenger penger. Dersom de ikke får lov til å tigge kan de begå kriminelle handlinger. Det er også en fare for at de blir presset til prostitusjon, sier Ropstad.

- Ønsker ikke å ramme tiggerne

Neste sommer blir det innført et nasjonalt forbud, som følge av en avtale mellom Høyre, Frp og Senterpartiet. Samarbeidspartiene KrF og Venstre har kjempet mot, men Ropstad innser at kampen mot tiggeforbud trolig er tapt.

— En lov er ikke endret før vedtaket er gjort, men det er svært sannsynlig at forbudet kommer, sier Ropstad.

Varaordfører Anders Kylland (Frp) er ikke overrasket over at Ropstad er kritisk.

— KrF har et annet syn på tigging enn Frp. Vi ønsker ikke å ramme menneskene som tigger, men det er ikke tvil om at det følger en del kriminalitet i kjølvannet. Det er i prinsippet dette vi ønsker å kvitte oss med, sier Kylland.

- Sosial renovasjon

Ordfører i Grimstad, Hans Antonsen (V), er i likhet med Ropstad prinsipielt motstander av tiggeforbud. Han er ikke bekymret for innføring av forbud i nabobyene i både øst og vest.

— Grimstad har ikke hatt noen problemer med tiggere og det har derfor ikke vært aktuelt med noe forbud. Jeg tror ikke at et forbud i Arendal og Lillesand vil føre til at vi plutselig får mange flere tiggere, så dette forholder jeg meg rolig til, sier Antonsen.

Han mener vedtakene i nabobyene smaker av sosial renovasjon.

— Hvis tiggere driver med kriminalitet forutsetter jeg at politiet tar tak i det med fasthet. At noen sitter rolig på gaten og ber om penger er en del av virkeligheten og noe jeg synes vi må tåle, sier Antonsen.