— Om vi har noen grense? Nei, sier konsernsjef Reidar Fuglestad i Kristiansand Dyrepark.

Han har nettopp presentert årets nyheter for parken sammen med administrerende direktør Per Arnstein Aamodt, og kan slå fast at parken fortsatt er i vekst.

50 år etter at porten i Kristiansand Dyrepark åpnet for første gang en junidag i 1966, inviterer parken nå til bursdagsfeiring et helt år til ende. Det blir markert med opprustning av veletablerte attraksjoner, og nok en satsning i Thorbjørn Egners univers.

— Da Kasper, Jesper og Jonatan sluttet å være røvere, ble Jesper sirkusdirektør. Vi skal lage et sirkus der publikum får møte kjente karakterer, og det blir kveldsforestillinger annenhver kveld i sommer, sier Aamodt.

Her skal sirkusteltet ligge til sommeren. Der blir det forestillinger annenhver kveld. Foto: Flyfoto Dyreparken

Ingen levende dyr

Etter at satsningen på Hakkebakkeskogen i fjor ble en stor suksess, fortsetter samarbeidet mellom Dyreparken og Egner-familien. Basert på hittil upubliserte skisser signert Thorbjørn Egner på 50-tallet, er parken allerede i gang med å sprenge ut tomta til det som skal bli sirkus like ved Kardemomme by. Allerede til sesongstart skal det være klart for familievennlig underholdning og kjente Egner-skikkelser i manesjen.

— Vi skal lage sirkus slik Egner så det for seg. Han hadde en stor fascinasjon for sirkus, og lagde mange sirkusskisser som aldri har blitt publisert. Vi vil dyrke de gamle klisjeene, med karakterer som «den kjempesterke mannen» og flotte dyr. Det blir likevel ikke levende dyr, men dyredrakter med mennesker inni, forklarer Aamodt.

Det blir sirkus i Thorbjørn Egners ånd når sirkustomta ved Kardemomme by er ferdig til sommeren. Konsernsjef Reidar Fuglestad (til høyre) og administrerende direktør Per Arnstein Aamodt inspiserer arbeidet. Foto: Eirin Margrethe Fidje

I tillegg til å lage sirkus, har parken allerede introdusert at en hinderløype i vannkanten ved Badelandet i Dyreparken er under arbeid. Dermed vil de forsøke å nå de litt større ungene enn de som lar seg fascinere av Thorbjørn Egners karakterer.

Dyreparken er også co-produsenter i en helaftens animasjonsfilm om Hakkebakkeskogen som har premiere i romjula, og i forbindelse med 50-årsjubileet er flere av attraksjonene, som blant brygga i Kjuttaviga, under opprustning. Det hele skal ifølge Aamodt og Fuglestad bli en gedigen bursdagsfeiring, men ikke like kostbart som Hakkebakkeskogen.

— Vi har en langsiktig investeringskapital på 25 millioner kroner i året. Hakkebakkeskogen kom på over 30 millioner kroner, men vi havner ikke så høyt i år, sier Fuglestad.

Innleid sirkustelt

Om sirkuset blir en fast attraksjon de kommende årene, eller om det kun blir et jubileumsprosjekt, er fortsatt ikke bestemt. Sirkusteltet er foreløpig kun innleid, og Dyreparken og Egner-familien har foreløpig en avtale om sirkus kun i år.

— Egner-familien holder oss på sett og vis litt i ørene, slik at vi ikke blir altfor fristet til å foreta kvikke løsninger. Vi har en god dialog med Egner-familien, som er opptatt av å bevare sin fars livsverk. I første omgang er sirkuset en jubileumssatsning, men vi ser ikke bort ifra et videre samarbeid også her, sier Aamodt.