— Jeg er jo så veldig glad i henne. Stolt av henne. Jeg vil at hun skal behandles med respekt, sier Skreros.

Sammen med Wenche Lill Naglestad valgte Skreroså stå fram i Fædrelandsvennen å fortelle om sin bekymring for måten autistene i bofellesskapet datteren bor i behandles. Bruk av tvang og makt skjer oftere og oftere, og det skjer ikke slik loven og rutiner krever, fortalte de.

Slå alarm

Humor er det mye av i forholdet mellom Tone Lise (51) og Ester Skreros. Foto: Steinar Vindsland

De fortalte om alt for hyppig vikarbruk og stor gjennomstrømming av personale. At de gang på gang hadde forsøkt å gå tjenestevei med kritikken, men at de opplevde ikke å bli hørt. Derfor mente Skreros det var på tide å slå alarm offentlig.— Jeg har ikke angret ett sekund. Jeg har fått så masse støtte at jeg er helt rørt. Blomster og konfekt og telefoner natt og dag. Jeg er veldig rolig på at jeg gjorde dette, sier hun.

Virksomhetsleder Inger Ingebretsen uttalte i forbindelse med saken at hun forsto bekymringen for vikarbruken, men avventet Fylkesmannens råd eller konklusjoner i saken, som hun ville rette seg etter. I etterkant har også kommunens helse- og sosialdirektør Wenche P. Dehli satt i gang arbeid for å finne ut hva som er galt og hva som kan gjøres.

— Jeg er bekymret for pårørendes bekymring for å melde fra om kritikkverdige forhold, sa Dehli da pårørende til en multifunksjonshemmet i Vågsbygd for noen dager siden fortalte om liknende hendelser.

Demente

Lørdag var hun på et arrangement for Sound of Happinesspå Vågsbygd senter. Her ble hun stadig stoppet av folk som takket henne for motet. Det var pårørende til autister, psykisk utviklingshemmede og også til demente på sykehjem.

Hun startet Sound of Happiness i 1988 for Tone Lise. Da var det som et orkester for psykisk utviklingshemmede med fem medlemmer. Nå er det over 100 undervisningstimer ukentlig i sang og spill, enkeltvis eller i grupper.

Politisk

Reportasjene om tvangsbruk er blitt tatt opp i formannskapet, helse- og sosialstyret og kontrollutvalget i kommunen. Helse- og omsorgsminister Bent Høie har lest dem, og sa at dette er problemer som rapporteres flere steder i Norge. Nå skal han sette ned et utvalg som skal gjennomgå lovgivningen som ligger til grunn. Og mandag møtte Skreros og Nagelstad helse- og sosialdirektør Wenche P. Dehli i Kristiansand kommune for å snakke om dette.

Spørsmålet Skreros stiller er om noe ville skjedd hvis hun ikke gikk ut i Fædrelandsvennen med sin bekymring.

Tålmodighet og mot

Ester Skreros (76) beundrer datteren Tone Lise (51) som har vært en kilde til berikelse siden hun kom til verden i 1965. Foto: Steinar Vindsland

Tone Lise er 51 år gammel, og fra hun var barn merket foreldrene at hun utviklet seg annerledes.— Jeg har lært mye av Tone Lise, sier Ester mens de sitter sammen i sofaen hjemme i Kjerrheia og drikker kaffe.

— Hva har du lært?

— Tålmodighet og mot. Tålmodighet blant annet å komme gjennom til henne, forstå henne og se henne som den unike personen hun er. Og mot til å stå opp for henne. Jeg var en tilbakeholden og forsiktig kvinne før jeg skjønte hva som måtte til for at Tone Lise skulle få det bra. Da samlet jeg det motet jeg trengte, sier Skreros.

Likeverd og respekt er de grunnleggende rettighetene hun mener datteren skal ha.

— Det er like stor forskjell på personligheter blant autister som blant alle andre. Derfor må vi ikke sette dem i bås, men gi dem muligheter og tilbud som passer individuelt, sier Skreros.

Blant annet har Tone Lise en godt utviklet stedsans, hun er veldig glad i desserter og setter gjerne på musikk med Lindesnes trekkspillklubb. Humor har hun også, og Ester gapskratter flere ganger av innfallene hennes mens vi er der.

Forutsetningen for at Ester står fram sammen med datteren, er at hun ikke skal presenteres som offer, som noen det er synd på.

— Hun har beriket livet mitt, sier Ester.

Poltikere

Helsepolitikere er imponert over motet og innsatsen til Ester Skreros (76).

Jannike Arnesen (Ap). Foto: Kjartan Bjelland

— Det er tøft det hun gjør, og det er veldig bra at hun gjør det, sier Jannike Arnesen (Ap) som sitter i helse-og sosialstyret. Da hun leste reportasjen om ulovlig bruk av makt og tvang, ba hun om, og fikk, en redegjørelse fra helse- og sosialdirektør Wenche P. Dehli.Arnesen synes direktøren var tydelig på at det ikke skal være sånn i Kristiansand, og er helt enig i det.

Forferdelige

— Det er forferdelige historier som har kommet fram, sier Arnesen som berømmer motet til Skreros og Naglestad som valgte å varsle.

Hans Otto Lund, Foto: Vegard Damsgaard

Også nestleder i helse— og sosialstyret, Hans Otto Lund (H), skryter av Skreros.- Det er med forferdelse jeg har lest historiene til pårørende. Og det er trist at de har opplevd å ikke bli hørt tjenestevei, men måtte ta belastningen med å gå ut i media, sier Lund.

Rutiner

Han peker på at bruk av makt og tvang er komplisert, og derfor viktig å bli satt under debatt.

Opposisjonsleder Mette Gundersen (Ap) mener kommunen må gå gjennom rutinene dersom det er slik at pårørende opplever at de ikke blir hørt.

— Samtidig er vi politikere avhengige av god dialog med både brukere og pårørende for å avdekke kritikkverdige forhold og gjøre noe med dem, sier Gundersen.

Venter

Viggo Lütcherath (KrF). Foto: Kjetil Reite

Leder av helse— og sosialstyret, Viggo Lütcherath (KrF) vil vente med å trekke konklusjoner om det som er kommet fram i reportasjene, inntil fylkesmannen har avsluttet sitt tilsyn.- Det er viktig når sånne ting kommer fram at det blir undersøkt på en god måte, sier han.

— Hva tenker du om at de gav opp å få gjennomslag for sin kritikk tjenestevei, men måtte bruke media?

— Det ønsker jeg ikke å svare på, vi får se hva fylkesmannens gransking avdekker.

- Er du skeptisk til sannhetsgehalten i historiene?

— Nei, ikke i det de forteller, men jeg mener at når ting kommer fram må saken belyses fra alle sider før vi trekker konklusjoner.