Den fikk stå i en god uke.

– Ja, mange spør hva som har skjedd, forklarer Marius Sviland Norland, som sammen med kona Silje sto bak det nye innslaget i trafikkbildet på Jæren.

Her er saken:

Det ble til ved en tilfeldighet. Familien, som er sterkt involvert i flere lokale Europris-butikker, fikk av kjeden låne kjempenissen til årets tenning av julegrana på Kvernaland. Det regnet og Marius satte etterpå nissen til tørk, stående mot garasjeveggen, to meter fra Fv 505.

- Da skjedde det umiddelbart. Folk senket farten som aldri før. Plutselig holdt bilistene fartsgrensen på 40 kilometer, fortalte Marius, da Aftenbladet omtalte saken som siden gikk landet rundt.

Ble kjendis for viktig sak

Til og med Aftenposten brakte videre nyheten om at selveste julenissen var satt inn som fartsdemper på Jæren.

Men for mange i bygda var det viktigste at nissen satte fokus på en vei der det kjører mer enn 7000 biler hvert døgn året rundt. Veien går rett gjennom sentrum og er uten fortau på den siden der Marius og familien bor.

– Var det krav fra veimyndighetene som veltet nissen?

– Nei, det var ikke det, svarer Marius.

På forhånd fryktet man at det kunne skje, at nissen ble et så sterkt blikkfang at den ble vurdert som en fare i trafikken. Og at effekten dermed kunne bli oppfattet motsatt av det som var hensikten.

Derfor gikk lufta ut

– Nei, det kom først en klage fra en nabo på den andre siden av veien. Vi kjente ikke vedkommende. Den var så stort blikkfang. Men da også en god nabo på samme side spurte om vi kunne ta bort nissen, gjorde vi det. Det var ikke noe krav, det var bare et ønske.

– Men hadde nissen lys?

– Nei, men den ble ganske godt opplyst av gatelysene, og den viste nok godt igjen gjennom stuevinduene for folk på den andre siden av veien, medgir Marius Sviland Norland.

Marius Sviland Norland og familien har fortsatt kanskje mer enn 4000 julelys på garasje og hus. Foto: Geir Sveen

Dermed pakket han nissen ned. Etter mye oppstyr. Noen stoppet til og med midt i veien for å ta bilder.

De så også at effekten avtok. Når bilistene ble vant med nissen, gikk farten opp igjen som før. Det merket de tydelig på slutten.

Her kan du få status for flere veiprosjekter på Jæren:

Julens ønsker

Foto: Geir Sveen

Men den unge familien med lille Thor på ett år har fortsatt to store ønsker til julenissen: At det super raskt kommer fortau på deres side, slik at de slipper å gå til alle gjøremål i bygda langs den sterkt trafikkerte veien. Og at det endelig blir fart på planene om en ny omkjøringsvei som skal lede store deler av trafikken utenom Kvernaland.