KRISTIANSAND: Klokken 12.46 ble brannvesenet varslet om en eksplosjon på Elkem Solar i Vågsbygd.

En tipser opplyser at han hørte et kraftig drønn. En vegg og flere vinduer ble blåst ut.

– Jeg står på nabotomta nå. Jeg hørte et kraftig drønn, og dro opp for å se. Jeg kan se at en vegg er blåst ut og flere vinduer. Nå hører jeg sirener her, sa han til Fædrelandsvennen bare få minutter etter hendelsen.

Eksploderte og startet brann

I tillegg til Elkem Solars eget industrivern var tre brannbiler, tre ambulanser og flere politipatruljer var på stedet klokka 13.05.

– En reaksjon mellom vann og metaller førte til en eksplosjon, som igjen startet en brann i taket, sier vakthavende brannsjef Johnny Flæte til Fædrelandsvennen.

Én person fikk i seg en del røyk, og ble fraktet til legevakt for sjekk.

– Heldigvis kom ingen personer alvorlig til skade. Noen fikk i seg røyk og var sterkt preget av hendelsen, men det kunne gått mye verre, sier Flæte.

Måtte bruke pulver

På grunn av at det var vannet som reagerte med metall og eksploderte, kunne ikke brannvesenet pøse på med vann for å slukke brannen i taket.

– Vi måtte bruke pulver, men fikk slått ned brannen ganske fort. Dog blusset det opp igjen på grunn av den høye temperaturen og kraftige vinden. Da Elkem fikk sikret produksjonslinja kunne vi bruke vann, og da fikk vi raskt kontroll. Vi driver fortsatt etterslukking på stedet, men er i ferd med å avslutte, sier han ved 16-tiden.

– Ellers var det en dramatisk melding vi rykket ut på. Vi fikk beskjed at alle var redegjort for, men gjorde et søk for sikkerhets skyld.

Smell i smelteovn

Det var kun én eksplosjon, men det var lenge tvil om det kunne være fare for flere.

– Foreløpige opplysninger sier er at det har vært et smell i en smelteovn, opplyste politiet.

En vegg og flere vinduer ble slått ut i eksplosjonen. Foto: 03811-tipser

Bekrefter

Fabrikksjef Geir Ausland ved Elkem Solar bekrefter eksplosjonsulykken.

– En prosessenhet fikk problemer med vannlekkasje i dag. Dermed oppsto det eksplosjonsfare, og vi sperret av området slik at mennesker ikke skulle komme inn der. Halvannen time etter at vi sperret av kom vann i kontakt med metall, og det skjedde en eksplosjon, sier Ausland. Klokken 13.00 opplyser han at deres hovedfokus er å forsikre seg om at det ikke har vært personer i området.

Ausland sier at en vegg på cirka fem ganger ti meter er ødelagt, i tillegg til en smelteenhet inne på fabrikken. Produksjonen er stoppet i anlegget som har hatt eksplosjon, men fortsetter som normalt ellers i fabrikken.

– Det arbeides videre med sikring av skadestedet, og situasjonen er nå under kontroll. I tråd med Elkems rutiner vil selskapet granske hendelsen, meldes det i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Nødetatene er på stedet. Foto: 03811-tipser