OSLO/KRISTIANSAND: Det kommer frem av en pressemelding som ble lagt ut på politiets hjemmeside onsdag ettermiddag.

− Politiet er avhengig av tillit og legitimitet i befolkningen. Da er det et ledelsesansvar å gripe inn dersom det skapes et inntrykk hvor tilliten til politiet utfordres, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

Slapp «prikker»

Gjennomgangen kommer etter at Fædrelandsvennen 2. juli avslørte at skjenkestedene som gikk med på en avtale med politiet, Kristiansand kommune og Arbeidstilsynet i 2013, slapp «prikker» ved brudd på alkoholloven.

Et av vilkårene i avtalen var at skjenkestedet forpliktet seg til å ta avstand fra narkotika ved å sette opp en plakett som er utformet av Norsk Narkotikapolitiforening.

Disse plakettene og avtalene som er ble inngått i Kristiansand, er gjenstand for kritikk også i nasjonale medier etter at Fædrelandsvennen skrev om saken fredag i forrige uke. Foto: Mona Wikøren
Utdrag fra avtalen som ble inngått mellom politiet, Kristiansand kommune, Arbeidstilsynet og skjenkesteder i Kristiansand i 2013. Foto: Skjermbilde
Utdrag fra avtalen som ble inngått mellom politiet, Kristiansand kommune, Arbeidstilsynet og skjenkesteder i Kristiansand i 2013. Foto: Skjermbilde

Advokat John Christian Elden mener innholdet på plakettene bryter med ytringsfriheten, men den hardeste kritikken retter han mot selve avtalen:

– At politiet inngår en avtale med kommunen om at skjenkelovgivningen ikke skal følges opp for bedrifter som aksepterer å ha et skilt fra den ruspolitiske aktøren Norsk Narkotikapolitiforening på veggen, er utenfor normale fantasier. Det er vanskelig å skjønne hva kommunen og politiet har tenkt da denne avtalen ble skrevet, uttalte Elden.

Advokat John Christian Elden. Foto: Mona Wikøren

Saken har vekket nasjonal oppmerksomhet, og krav om gransking er blitt reist av flere. Katrine Holter, førsteamanuensis i rettsvitenskap ved Politihøgskolen var den første som ytret et krav om gransking på Twitter i helgen. Også leder av advokatforeningen, Jon Wessel-Aas, støtter en uavhengig gransking av samrøret mellom politi og den ruspolitiske foreningen.

– Skal være klart skille

I pressemeldingen presiserer Bjørnland at det er helt legitimt for politiansatte å ta del i politisk arbeid eller engasjere seg i ulike frivillige organisasjoner.

– Samtidig skal alle ansatte i politiet opptre på en måte hvor det ikke skapes tvil om man representerer politiet eller seg selv som privatpersoner. Det skal være et klart skille mellom rollen som politi og engasjement i politisk eller frivillig arbeid. Det er først når rolleskillet er eller oppfattes som utydelig at dette blir problematisk og kan føre til misforståelser, sier Bjørnland.

Glad for tydelige signal

Justisminister Monica Mæland synes det er viktig at det nå ryddes opp:

– Det er viktig at det ryddes opp, det kan ikke være tvil rundt dette. Det er derfor bra at Politidirektoratet har gitt tydelige signaler om at de følger dette opp, og jeg forventer at eventuell rolleblanding er noe som ikke forekommer fremover, sier Mæland til Fædrelandsvennen.

Justisminister Monica Mæland synes det er viktig at det nå ryddes opp. Foto: Torstein Bøe

– Det skal ikke oppstå rolleblanding mellom frivillig foreningsarbeid og arbeidet som ansatt i politiet, enkelt og greit.

Peter Frølich, justispolitisk talsperson for Høyre og andre nestleder i justiskomiteen på Stortinget, er glad for nyheten om at det nå blir en full gjennomgang.

– Det er helt på sin plass. NNPF har blandet roller og tyvlånt av politiets autoritet. Politiet skal være politisk nøytrale og respektere ytringsfriheten. Jeg betviler ikke at NNPF brenner for å bekjempe narkotika, men det må gjøres på en ryddig måte, sier Frølich.

Peter Frølich, justispolitisk talsperson for Høyre og andre nestleder i justiskomiteen på Stortinget. Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB

Skal ikke forveksles med politiet

Av pressemeldingen fremgår det at Politidirektoratet allerede har igangsatt et arbeid for å bidra til at det er et klart skille mellom politiet og ulike frivillige foreninger hvor politiansatte er medlemmer.

Dette begrunnes i pressemeldingen slik: «Den siste tiden har synliggjort at bruk av ordet «politi» i navnet på frivillige foreninger kan være uheldig og skape usikkerhet rundt rollen som politiets myndighetsutøver og politiansattes arbeid i frivillige foreninger».

− Vi vil gå i dialog med aktuelle foreninger for å diskutere problemstillinger rundt at bruk av ordet politi kan skape usikkerhet og forveksles med politiet. Dersom det er ytterligere grep som kan bidra til at dette skillet blir enda tydeligere vil vi vurdere det, sier Bjørnland.

Stanser administrativ og økonomisk støtte

Politidirektoratet har tidligere varslet en gjennomgang av økonomisk støtte til alle frivillige organisasjoner og foreninger.

Støtten som er gitt er tildelt etter formelle søknader og er avgrenset til gjennomføring av faglige konferanser som har blitt vurdert som kompetansehevende for medarbeidere i politiet.