Trond Blattmann holdt valgtale og mener Randi Øverland vil fornye og vitalisere fylkespolitikken. Foto: Sondre Steen Holvik
Tellekorpset i sving med å telle stemmer. På forhånd mente mange det ble helt jevnt mellom Sandåker og Øverland. De du ser ansiktene til er Terje Næss og Berit Kittelsen. Foto: Sondre Steen Holvik

— Det er en skam at ungdom hver høst må banke på dører og lete etter læreplass selv. Langt ut i september vet fortsatt mange ungdommer ikke hva året vil bringe. I år sto 161 uten læreplass. Mange droppet skolen. Sånn kan vi ikke ha det, sier Øverland

I helga ble 62-åringen med lang politisk erfaring og oppvekst i Flekkefjord valgt til Vest-Agder Arbeiderpartis fylkesordførerkandidat med 52 mot 23 stemmer. Motkandidat var Marnardal-ordfører Helge Sandåker.

Læretid-garanti

Nå vil hun at Vest-Agder som første fylke i landet garanterer læretid for alle yrkesfagelever som er ferdig med de to årene med grunnutdanning.

— I to år vet fylkeskommunen om elevene sine. På den tiden må fylkeskommunen greie å få på plass fagbrev-tilbud. Før sommerferien i andre klasse må ungdommene vite hva slags tilbud de får til høsten. Det skulle bare mangle, sier den tidligere statssekretæren i Utdanningsdepartementet.

— Men det er ikke læreplasser til alle?

— Fylkeskommunen, opplæringskontorene og næringslivet må ordne så mange som mulig. For de som ikke får læreplass, må vi organisere kombinerte løsninger mellom skole og læreplass. Til slutt må vi tilby læretid på verksted i skole. Alle som har gjennomført to år, må få rett til læretid. Vest-Agder må vise vei. Egentlig bør dette bli nasjonal politikk, sier Øverland.

Vil løfte vestre Vest-Agder

Randi Øverland håper å vinne valget. Hvis Ap blir største parti tror hun Ap kan få fylkesordføreren og bli en ledende kraft i fylkestinget.

— Vi manglet 1000 stemmer sist valg, sier Øverland.

Randi Øverland kom til Kristiansand fra Flekkefjord på 70-tallet. Hun mener vekst og utvikling i Lister-regionen må bli en hovedsak for landsdelen.

— De siste ti årene har innbyggertallet i Kristiansand-regionen økt kraftig. Det har stått stille i Lister. Vestre Vest-Agder er den glemte regionen på Sørlandet.. Men det er en fantastisk region - og nå må vi hjelpe den å vokse. Fylkeskommunen må ta en rolle som regional uvikler, sier Øverland.

Hun beklager at fylkeskommunen sa nei til Hidra Landfast og nei til kulturhus i Flekkefjord.

For lite fylkespolitikk

Hun er generelt litt skuffet over fylkespolitikken, og mener byråkratene styrer for mye.

— Det har vært litt liv i sykehusdebatten i det siste, men i svært mange saker går fylkesrådmannens innstilling enstemmig gjennom. Vi må få vitalisert fylkespolitikken, tydeliggjort den. Det er velgerne i valg som skal bestemme hvordan fylkespolitikken skal utformes, ikke byråkratiet. Altfor få er engasjert i fylkespolitikk. Det må vi gjøre noe med, sier hun.

På nominasjonsmøtet gjorde Trond Blattmann et poeng av Øverlands sterke engasjement. Han sa at hun vil få fart på fylkespolitikken og skape økt interesse for den.

— Jeg håper det, sier Øverland.

På de neste plassene på Aps fylkesliste følger Nils Harald Rennestraum (52) fra Kvinesdal, Anne A Bystadhagen (52) fra Flekkefjord og Even Tronstad Sagebakken (52) Mandal.

Levekår og likestilling

Randi Øverland synes det er litt flaut at Sørlandet ligger dårlig an på likestillingsindekser og levekårsoversiktet.

— Men heldigvis debatterer vi dette i landsdelen. Dermed går det framover. Tenk hvis vi ikke snakket om det, sier hun.

Øverland mener fylkespolitikken må ha levekår og likestilling som overbygning. Det bør være like bra å bo på Sørlandet som andre steder.

— Men er det så farlig om mor er hjemme noen år hvis hun vil?

— Og far da? Skal han også være hjemme hvis han vil? Hvordan skal det da gå? Tenk på det. Vi trenger at flest mulig er i jobb, det gir oss velstand. Selvsagt må folk velge selv, men vi er på jobb 37,5 timer i uka i Norge - og vi har utviklet ordninger som gjør at man kan kombinere jobb og familie, sier Øverland.

Hun sier det er en langsiktig jobb å utbedre levekårsproblemer. Det kan handle om generasjoner.

— Nettopp derfor er det så viktig at familiene går foran og er gode rollemodeller. Likestilling i dag gir bedre levekår i morgen, sier hun.