— Nå skal Store Elvegate 44 i Mandal fredes. Vi ønsker å avslutte flere liknende saker der bygg er midlertidig fredet, sier fylkeskonservator i Vest-Agder Yvonne Willumsen.

Det omstridte bygget i Store Elvegate 44 eies av Jan O. Pettersen. Det ligger midt i sentrum av Mandal og er fra første halvdel av 1700-tallet.

Falleferdig

Det var under en befaring av fylkeskonservatoren og riksantikvaren i 2009 at det ble konstatert at bygget var falleferdig. Akkurat det hadde Mandal kommune selv kommet fram til to år tidligere. Da skulle det utføres vann- og kloakkarbeid i smuget. Men kommunens folk våget seg ikke inn i frykt for å få deler av bygget over seg.

Da fylkeskonservatoren kom på banen ble bygget midlertidig fredet. Samtidig bevilget de en million kroner for å hindre bygget i å falle helt sammen. Renoveringen skjedde i 2011. — Nå ønsker vi å frede det permanent, sier Willumsen.

Høring

Nå er saken om fredning ute til høring. I brevet til kommunen heter det at bygget er fra vekstperioden for handel og skipsfart som tok til i slutten av 1700-tallet. Det heter at opp gjennom 1800-tallet var det tre husstander i bygget, som tidvis også fungerte som herberge.