— Det er utrolig viktig å ta vare på brannmannskapene som jobber deltid. Dem er det 8500 av i Norge, noe som utgjør 71 prosent av den totale mannskapsstyrken. Bare under vårt brannvesen har vi 163 på deltid som vi er helt avhengig av.

Det sier brannsjef for Brannvesenet Sør (BvS), Jon Inge Aasen. Han er helt enig med ordførerne i eierkommunene for BvS som er skeptiske til store enheter innen brannvesenet.

Justis- og beredskapsdepartementet jobber for tiden med høringssvarene i kjølvannet av politistudien og brannstudien, som begge foreslår omfattende endringer i dagens struktur.

Organisere

I brannstudien anbefales det å organisere brann- og redningsvesenet fylkesvis, slik at det blir 18 eller 19 enheter i stedet for dagens 295. På Sørlandet er det i dag fire store brannvesen med en rekke kommuner, og tre enkeltstående kommunale brannvesen. Blir det slik arbeidsgruppen har foreslått om den framtidige organiseringen, blir det ett brannvesen i Vest-Agder og ett i Aust-Agder.

— Vi mener det bør være tre brannvesen på Sørlandet, ikke to, sier Aasen. Det samme synet har representantskapet i BvS som består av alle ordførerne i eierkommunene. De ønsker alle å videreføre BvS slik det fungerer i dag.

Profesjonell

— Slik vi opplever Brannvesenet Sør er dette et svært profesjonelt og godt utbygd brannvesen. Vi har et tett og nært forhold til ledelsen, sier ordfører i Mandal, Tore Askildsen.

Han mener at dersom det legges opp til en organisering med ett stort brannvesen for hele fylket, bør strukturen være slik Brannvesen Sør har det.

Et av argumentene fra arbeidsgruppen er at det blir rimeligere med større enheter.

— Vi mener derimot det kan bli dyrere. Brannvesenet blir tungdrevet med større administrasjon, sier Aasen. Tallene viser at mens brannberedskapen i dag koster 650 kroner årlig i gjennomsnitt per innbygger, er utgiftene for BvS 566 kroner.

— Dersom 2012-regnskapet legges til grunn, vil våre kommuner får en årlig økning på 2,5 millioner kroner dersom vi får et fylkesbrannvesen, sier Aasen.

Mindre innflytelse

Brannsjef for Kristiansandregionen brann og redning (KBR), Jan Røilid, støtter Aasen.

— Ved for store enheter kan den enkelte medarbeider får mindre innflytelse som kan føre til mangel på eierforhold til arbeidsplassen. Det kan igjen føre til mindre engasjement, sier han.

Røilid støtter også tanken om tre brannvesen på Sørlandet

— Jeg mener at det er naturlig at Grimstad som i dag står for seg selv kommer inn under Østre Agder Brannvesen, mens Setesdal Brannvesen kommer inn under KBR, sier han.

Avhengig av deltidsansatte

Brannsjef for Setesdal Brannvesen, Jerry Remme, er enig i at man må se nærmere på dagens organisering av brannvesenet, uten at han vil konkludere med hva som er mest riktig for eget brannvesen.

— Men vi er utrolig avhengig av de deltidsansatte som lett kan miste tilhørigheten om avstanden til en stor enhet i Kristiansand eller Arendal blir for lang, påpeker han.

- Brannstasjonene består

Hans Kristian Madsen fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har ledet arbeidet med brannstudien. Han forsikrer at det ikke er snakk om å legge ned brannstasjoner, heller ikke på Sørlandet.

— Brannstasjonene er bærebjelken i vår beredskap. Dette handler om få en brannledelse i hvert fylke med den kompetanse som kreves ved store hendelser, sier han.

Han minner om at det i dag er 295 brannvesen i Norge, dette foreslår nå arbeidsgruppen som har jobbet med studien å redusere til 18 eller 19 enheter. Som vil si ett i hvert fylke.

— Det er gjort en erkjennelse i alle fagmiljø at vi har alt for mange små rednings- og brannvesen som vanskelig alene kan takle store hendelser, sier han.

Han frykter ikke at man mister lokalkunnskapen.

— Den styrken vi har i dag med rundt 620 brannstasjoner landet rundt, vil bli opprettholdt, sier Madsen.