Det er registrert 13 flere trafikkulykker i år enn i fjor i Agder-fylkene. Foto: Sigurdsøn, Bjørn

Det er registrert 13 flere trafikkulykker i år enn i fjor i Agder-fylkene. I juni måned er det åtte flere tilfeller i år. Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

På landsbasis var det i alt 599 trafikkulykker i juni. Det er 71 flere ulykker sammenlignet med i fjor. Til sammen i Agder-fylkene er det registrert 157 trafikkulykker hittil i år. I fjor var det 144. 41 av årets ulykker skjedde i juni måned. Dette mot 49 ulykker samme måned i fjor. 23 tilfeller fant i år sted i Aust-Agder, og 18 i Vest-Agder.

Les også:

75 personer mistet livet

Oslo og Akershus troner på toppen med totalt 132 registrerte trafikkulykker. Agder-fylkene ligger under landsgjennomsnittet. Av totalt 17 fylker ligger Aust-Agder som nummer seks nederst på tabellen. Vest-Agder er nummer fire.

Til sammen 75 personer mistet livet på norske veier i første halvår 2014. Dette er to flere enn i første halvår i fjor, men 24 færre enn gjennomsnittet for perioden januar-juni de siste ti årene.

Av de totalt omkomne hittil i år var det 35 bilførere, 13 bilpassasjerer, 10 motorsyklister, fire syklister, ni fotgjengere og fire andre trafikanter.

Les også:

Flest om sommeren

Ifølge Statens vegvesen skjer én av tre dødsulykker på norske veger i de tre sommermånedene.

Tall fra SSB viser at totalt 14 personer ble drept på veiene i juni i år på landsbasis. Det er to færre enn i juni i fjor. Blant de omkomne i år var det syv bilførere, fire motorsyklister, to syklister og én annen trafikant.

— Økt trafikk betyr økt risiko

I løpet av juni, juli og august frykter Statens vegvesen nærmere 2.000 trafikkulykker med over 50 drepte.

— Ulykkene er mange og konsekvensene alvorlige i sommertrafikken. Økt trafikk betyr økt risiko, og alle som ferdes på vegene har et felles ansvar for å bidra til trafikksikkerheten, sier Guro Ranes, leder for trafikksikkerhetsarbeidet i Statens vegvesen.

To dødsfall i Vest-Agder

I gjennomsnitt har junitrafikken krevd 23 menneskeliv de siste ti årene. Fra januar til juni i år omkom 12 personer i Buskerud og 10 personer i Akershus. Ingen har omkommet i trafikken i Aust-Agder, Sogn og Fjordane og Troms. I Vest-Agder var det to tilfeller, hvor ett av dem skjedde i juni.

Antall hardt skadede på veiene på landsbasis har gått kraftig ned. 88 var tallet fra i fjor, og 29 ble skadet i år.

I Agder-fylkene var det totalt to registrerte tilfeller, dette mot fem i fjor. Totalt ble 1040 personer skadet på veiene. Dette mot 640 samme måned i fjor.

Økning i motorsyklister og bilpassasjerer

10 motorsyklister omkom i trafikken i løpet av første halvår, det vil si dobbelt så mange som i tilsvarende periode i fjor.

Syv av de omkomne motorsyklistene var 45 år og eldre. Antall omkomne bilpassasjerer steg i samme tidsrom fra ni til 13. På den annen side var det åtte færre bilførere som mistet livet i årets seks første måneder.