Natt til lørdag og lørdag morgen har det vært torden og lynnedslag over store deler av Agder.

— Og det kan det fortsette med gjennom helga, sier vakthavende meteorolog på Blindern, Espen Biseth Granan. Instabile luftmasser kombinert med høy varme er Biseth Granas forklaringen på tordenaktiviteten.

Og han er enig med kollega Kristian Gislefoss som i går sa dette til Fædrelandsvennen om forholdsregler man bør ta i tordenvær:— Det er jo sjelden at lynet treffer folk, men når det skjer kan de bli alvorlig skadet og i verste fall miste livet. Derfor bør en absolutt følge de råd som gis for hvordan en skal redusere risikoen for å bli rammet, sier statsmeteorolog Kristen Gislefoss.Gislefoss.

Agder utsatt

Ifølge Meteorologisk Institutt lyner og tordner det om sommeren mest i Agder, Telemark og på Østlandet, og da mer i innlandet enn ved kysten.

Å oppholde seg utendørs i et tordenvær kan være farlig. Lynnedslag kan medføre materielle skader på bygninger og installasjoner og hvert år skades flere nordmenn ved at de treffes av lyn. Dødsfall forekommer, men det er sjelden.

Råd i tordenvær

Meteorologisk Institutt anbefaler folk å ta enkelte forholdsregler i tordenvær:

  • Ikke søk ly under trær for å unngå å bli våt. Lynet tar korteste vei til bakken

  • Ikke opphold deg på steder der hodet ditt stikker opp og blir det høyeste punktet, f.eks. på en åpen slette (svinge kølla på golfbanen) eller på en fjellvidde (med fiskestanga stikkende opp av sekken). Hvis et tordenvær nærmer seg, er det lurt å komme seg ned i lavere terreng, ev. legge seg ned i en grop til uværet har gitt seg eller passert.

  • Ikke dra på fisketur i båt når det tordner. Du kan fungere som lynavleder; lynet kan ta veien om deg til vannet.

  • Ikke bad. Ute i vannet er hodet høyeste punktet, og kan være det punktet som lynet går igjennom på sin vei til bakken (vannet).

  • Er du ute i båt kan det være greit å komme seg til land, selv om det forholdsvis sjelden forekommer skader i denne sammenheng.

  • Er du inne i en bygning: Ikke bruk fasttelefonen. Et lynnedslag i nærheten kan følge telefonledningen og gi en lydimpuls i telefonapparatet som i verste fall kan skade hørselen. Unngå også strømførende ledninger og metallrør i huset. Disse kan lede strømmen ved et ev. lynnedslag i huset og skade en person som f.eks. ligger i badekaret.

  • Ta ut stikkontakter og TV-/radioantenner fra veggene. Hvis da lynet slår ned i antenner eller ledningsnett blir ikke utstyret skadet. Overspenningsvern i sikringsboksen kan hindre strømimpulsen fra lynet i å spre seg i det interne ledningsnettet, men har ingen verdi hvis TV-antenna treffes!

  • Det tryggeste sted man kan oppholde seg er i en bil. Dersom lynet treffer bilen følger det karosseriet utvendig og videre til bakken. Det smeller kraftig og ofte punkterer bilen også, men inni er det helt trygt.

  • Også i et fly er du trygg. Her vil også lynet følge flyets metalloverflate. En annet forhold er at det i forbindelse tordenskyer ofte er veldig urolig luft, «turbulens», noe som kan være meget ubehagelig for passasjerene (men ikke farlig!). Dette gjør at flygere forsøker å holde stor avstand til slike skyer for å unngå turbulensen og dermed også reduserer lynfaren.

  • Går du på fortauet eller skal krysse gata i en by med høye hus rundt deg på alle kanter, er du også trygg. Et ev. lyn vil slå ned i en bygning og ikke treffe deg.