Tirsdag fant veivesenet ut at dyremøkk fra Jens Eides slakteri hadde lekket ut i Stordalsbekken. Slakteriet ligger over bakken til høyre i bildet. Vannet som renner ned skråningen inneholder metaller som renner ut i Stordalsbekken til venstre og videre ned mot det nye rensebassenget. I midten av bildet ligger veivesenets gamle rensebasseng. Foto: Erlend Olsbu
Tirsdag fant veivesenet ut at dyremøkk fra Jens Eides slakteri hadde lekket ut i Stordalsbekken. Slakteriet holder til over bakken til venstre i bildet. Foto: Erlend Olsbu
Daglig leder Jens Øystein Eide synes det er beklagelig at dyreavføring havnet i veivesenets rensebasseng, men understreker at utslippet var et uhell. ARKIVFOTO. Foto: ERLEND OLSBU

— Vannet var mørkebrunt og det stinket møkk. Det var som å være inne i et fjøs, sier administrerende direktør i Agder OPS vegselskap, Jan Walle.

Tirsdag denne uka gjennomførte Walle en inspeksjon av rensebassenget i Stordalen i Lillesand. Bassenget ble etablert for å hindre sulfidforurenset vann fra å renne ut i Kaldvellfjorden.

— Forurensingen av dyremøkk ødelegger hele renseprosessen. Vi må nå tømme bassenget og bytte grus. Det vil koste oss mellom 100.000 og 150.000 kroner, sier Walle.

Etter å ha undersøkt saken konkluderte Walle med at forurensingen mest sannsynlig kom fra Jens Eides slakteri. Slakteriet ligger på Gaupemyr, like overfor rensebassenget i Stordalen.

Slakteriet beklager

Daglig leder Jens Øystein Eide bekrefter overfor Fædrelandsvennen at slakteriet har hatt et utslipp fra fjøset, hvor dyrene står før de blir slaktet.

Daglig leder Jens Øystein Eide synes det er beklagelig at dyreavføring havnet i veivesenets rensebasseng, men understreker at utslippet var et uhell. ARKIVFOTO. Foto: ERLEND OLSBU

— Det har blitt gjort en omlegging av rørsystemet som har ført til at spylevannet fra fjøset har havnet i feil løp, sier Eide.Ifølge Eide er dette første gang slakteriet har opplevd at spylevannet fra fjøset ikke havner i kloakknettet, slik det skal.

— Det er fryktelig beklagelig, men det er viktig å understreke at det ikke er noen som har gjort noe galt her. Det er ingen som har forsøkt å slippe ut noe de ikke skal. Alt vi har gjort har skjedd i dialog med kommunen, sier Eide.

Krever erstatning

Torsdag sendte Jan Walle et brev til slakteriet og Lillesand kommune. I brevet varsler Walle at slakteriet vil bli holdt ansvarlig for utgiftene Agder OPS vil få med opprydningen.

— Jeg er ikke kjent med dette, så det beste er nok at kommunen får komme med sin uttalelse før jeg uttaler meg om den siden av saken, sier Eide til Fædrelandsvennen.

Ifølge Eide var kommunen på en befaring på slakteriet onsdag. Enhetsleder for vann- og avløpsenheten i Lillesand kommune, Roger Edvardsen, svarte torsdag ikke på Fædrelandsvennens henvendelser.

Kostet 10 millioner

Det nye rensebassenget i Stordalen ble bygget i fjor høst. Ifølge veivesenet kostet bassenget i overkant av 10 millioner kroner. Bassenget ble bygget etter at veivesenet hadde forsøkt en rekke andre tiltak som ikke var nok til å hindre forurenset vann fra å renne ut i Stordalsbekken og videre ut i Kaldvellfjorden.

Forurensingen startet i forbindelse med byggingen av E 18. Det viste seg da at sulfidsteinen som ble lagret på Gaupemyr slapp ut metaller da steinmassene kom i kontakt med vann. Da det nye rensebassenget ble satt i drift i november i fjor ble utslippet redusert til et akseptabelt nivå etter en årelang forurensing.