Kari Klingsheim fra Frelsesarmeen ønsker god jul til en av de innsatte. Foto: Kjartan Bjelland
Etter gudstjenesten ble det også sunget mindre kristne julesanger, slik som her hvor "Drink a double" fra The Julekalender gis til beste. Foto: Kjartan Bjelland
Frelsesarmeens utsendte lot seg rive med av fengselsbandet. F.v. Synnøve Henriksen, Kari Klingsheim og Per Henriksen. Foto: Kjartan Bjelland
Under gudstjenesten fikk hver av de tilstedeværende tenne et bønnelys. Foto: Kjartan Bjelland
Her har fengselsbandet og Frelsesarmeen forsøkt å nå høye c under "Hellige natt". Foto: Kjartan Bjelland
Flere tok imot julens budskap med synlig glede. Foto: Kjartan Bjelland

— Dette er den kuleste versjonen av «Hellige natt» jeg har hørt, utbryter Kari Klingsheim i Frelsesarmeen. Hun har nettopp deltatt i fengselsbandets ennå noe famlende versjon av salmen som var Jussi Bjørlings glansnummer. Men om takten ikke satt hundre prosent og stemmene brast litt mot høye c, var innlevelsen og sanggleden desto større på domsavdelingen i Kristiansand fengsel julaften formiddag.

Her forrettet vikarierende fengselsprest Aslak Brekke julegudstjeneste for snaut 20 innsatte. Med et mobilt alter på hjul holdt han tre julegudstjenester i fengselet denne dagen. Den første var på varetektsavdelingen hvor stemningen var litt ladet. Her på domsavdelingen er fangene mer husvarme og kjente for hverandre. Salmer som «Deilig er jorden» og «Glade jul» blir framført i samspill med Frelsesarmeens Kari Klingsheim.

Inkluderte

— Det er oss Kristus har kommet for å frelse. Det er deg, og ikke bare alle de andre. Guds velbehag gjelder mennesker på alle statusnivåer, og det betyr noe for alle. Uansett hvem de er, hva de har gjort og hvor de er, sa Brekke da han avsluttet sin preken over juleevangeliet. Julens inkluderende budskap ble tatt imot med synlig glede av flere av de innsatte:

— Dette betyr veldig mye for meg. Det gir meg fred inni meg, og det fyller meg med glede. Jeg er jo også litt religiøs av meg, sier en av fangene.

— Dette fengselsbandet er også veldig viktig for den mentale helsen. Vi har akkurat kommet i gang med det, og jeg håper virkelig vi kan fortsette, sier en annen.

Ute av syne og sinn

Begge trekker dessuten fram innsatsen fra de frivillige organisasjonene som blant andre Frelsesarmeen, Shalam og Ansgar som særdeles viktig. Det gjelder både musikalsk og sosialt.

— Vi har seremonier her hver søndag. De dømmer deg ikke for det du har gjort, og de er flinke til å peke på menneskeverdet. Det er lett å føle seg glemt og ute av syne og sinn når man sitter her. Men så kommer de og husker på oss likevel. Det varmer virkelig, sier fangen som sitter på sin tolvte dom.

Etter gudstjenesten deler de tre soldatene fra Frelsesarmeen ut gaver. For de fleste ser det ut til å vanke konfekt og godteri sammen med en utgave av bladet Krigsropet.

Menneskeverd

— Det blir ikke ærligere enn dette. Du kommer innpå på en helt annen måte enn i andre sammenhenger, og det gir mye mening, sier fengselsprest Brekke. Han har bakgrunn blant annet som feltprest for norske soldater stasjonert i Bosnia, og i vår gikk han av som direktør på Stiftelsen Arkivet.

— Å være fengselsprest er en erfaring jeg har hatt lyst å få med meg. Du kan si jeg har gått fra å snakke om menneskeverd på Arkivet til å sette begge beina ut i det og sette det ut i livet. Dette handler om å få mennesker tilbake til samfunnet, sier Brekke. Foruten gudstjenestene i fengselet, deltar han også på julefeiringen hos Kirkens Bymisjon på julaften.