— Det var en moro-greie, har mannen forklart politiet.

Han er nå siktet for å ha ranet til seg ambulansen, men nekter for bruk av vold og trusler.

— Vi regner det som meget sannsynlig at det har vært en voldsutøvelse, sier Øystein Jørgensen, leder for personavsnittet i Kristiansand-politiet.

- Var livredd

Sent fredag kveld ble 40-åringen fra Toten fraktet til akuttmottaket ved Sørlandet sykehus Kristiansand etter å ha kjørt inn i en bil på E 18 ved Vollevannet.

Ifølge politiet rev mannen av seg nakkekragen han lå på båren med, løsnet tre seler, reiste seg og gikk ut av bilen.

LES OGSÅ:

En lege og en av ambulansens to faste mannskaper satt sammen med mannen i bilen.

— De forsøkte ikke å holde ham igjen. Vi er helsepersonell og bruker ikke maktmidler hvis noen ønsker å forlate ambulansen, sier Morten Stamnes, stasjonsleder i Kristiansand Ambulanse.

Så gikk 40-åringen mot førersiden. Den kvinnelige sjåføren har forklart at hun ble slått i overkroppen og dratt ut av bilen.

— Hun havnet på bakken og var da livredd for mannen skulle utsette henne for mer vold, sier Øystein Jørgensen.

Ville bort

Mannen stakk av med ambulansen og forlot den i Voiebyen. Klokken 01.00 lørdag ble han pågrepet.

40-åringen har beskrevet tyveriet «som det minst alvorlige av det han gjorde i går». Planen var å komme seg bort fra politiet.

Pågripelse1.jpg

Han har erkjent at han var påvirket av alkohol da han mistet kontrollen over bilen sin på vei vestover på E-18.Da ambulanse og politi ankom ulykkesstedet ble 40-åringen først pågrepet og påsatt håndjern. Så ble det vurdert at han skulle fraktes til sykehus for en helsesjekk.

— Det var en vurdering gjort av lege på stedet, og ikke noe politiet legger seg opp i. Legen var redd for at han hadde fått indre skader, sier Øystein Jørgensen i politiet.

Ifølge stasjonsleder Stamnes i Kristiansand Ambulanse er dette rutine etter ulykker med høy fart.

- Var rolig

Politipatruljen tok med seg de to personene i bilen mannen hadde krasjet i, og fulgte etter ambulansen til sykehuset.

Mens politiet satte av sine passasjerer ved legevakten, stakk mannen av med ambulansen ved akuttmottaket.

— Vurderte politiet om mannen var en sikkerhetsrisiko?

— Nei, han var rolig da han ble lagt på båren. Jeg mener bestemt at politiet ikke kunne ha forusett det mannen gjorde senere. Dette var erfarne polititjenestemenn, sier Jørgensen.

- Ikke brudd på rutiner

Leder for ambulansetjenesten på Sørlandet sykehus, Helge Abrahamsen, sier ambulansemannskapet blir fulgt opp etter hendelsen. De er nå tilbake på jobb.

— Det opplevdes selvsagt dramatisk og spesielt for sjåføren som ble dratt ut av ambulansen, sier Abrahamsen. Han sier ingenting tyder på at ambulansepersonellet har brutt noen rutiner.

Ifølge stasjonsleder Stamnes har ambulansetjenesten i Kristiansand aldri vært i nærheten av en liknende hendelse tidligere.

— Vi opplever dette som svært alvorlig på flere måter. Det fikk konsekvenser for mannskapet på jobbog for ambulanseberedskapet i Kristiansand som ble halvert i to timer, sier Stamnes.