TAPTE IGJEN: Formannskapet i Lillesand avviser for andre gang at eiendommene på Ågerøya må omtakseres etter at boplikten falt. Mindretallet Leif Vagle (Ap), Oddbjørn Kylland (Sp) og Jens Olai Justvik (V) er lettere oppgitt. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
SKEPSIS: Ingebjørg Ribe Rudihagen (KrF), Arne Gulbrandsen (Frp) Dina Helen Steindal (H) (skjult), Einar Holmer-Hoven (H) og Hege Marie Holthe (H) (skjult) mener det ikke er bevist at eiendommene på Ågerøya ble taksert ulikt andre på grunn av boplikten. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
ØYA: Boplikt ble opphevet i mai 2012. Har det endret omsetningsverdien for eiendommer på Ågerøya, eller har det ikke? Foto: Lars Hoen

LILLESAND: — Jeg skal kaste inn en brannfakkel: Dere har gått inn for å fjerne boplikten. Og dere visste alle, som vi, at det kom til å gjøre noe med eiendomsskatten. Men det vil dere ikke innrømme, sa Leif Vagle (Ap).

I formannskapsmøtet i kveld ble igjen Ågerøya, eiendomsskatt og boplikt heftig debattert. Og som vanlig, var frontene steile.

— Dere kan godt synes synd på de som bor der ute, men dette er jo en konsekvens av deres politikk! mente Jens Olai Justvik (V).

- Tynn

For andre gang forsøkte administrasjonen i Lillesand kommune å overbevise politikerne om at vedtaket om å oppheve boplikt på Ågerøya må få konsekvenser for eiendomsskatten på øya.

Men heller ikke i kveld var høyresiden overbevist.

Spørsmålet er om eiendommene på Ågerøya fikk rabatt på grunn av boplikten da eiendomsskatt ble innført i 2008. — Vi stiller uttalelsene fra sakkyndig nemnd i tvil. Argumentasjonen er tynn, og det er ingen dokumentasjon på hva endringen er etter at boplikten ble opphevet, sa Dina Helen Stendal (H).

Juss

Første gang saken var til behandling, var i formannskapet i september i fjor. Etter at omtaksering ble nedstemt, ba sakkyndig nemnd for eiendomsskatt om en juridisk vurdering av vedtaket.

Nemnda mener boplikten ga en vesentlig reduksjon av boligtakstene på Ågerøya. Gjennomsnittstaksten på en boligeiendom på øya er 3,1 millioner kroner, mens gjennomsnittstaksten for fritidseiendommer er 6,5 millioner kroner.

Den juridiske vurderingen er at bortfallet av boplikt innebærer en vesentlig endring, og at en retaksering da skal skje.

— Når den juridiske vurderingen baserer seg på at det er gjort en forskjellstaksering, og ingen kan fremskaffe dokumentasjon eller si hva som er gjort av forskjellstaksering, så faller hele grunnlaget bort, mente Einar Holmer-Hoven (H).

- Løgn

Skepsisen fra Høyre, Frp og KrF fikk Venstres representant, Jens Olai Justvik (V) til å blåse i basunen.

— Jeg blir nesten litt fortvilet. Altså; lever vi på samme planet?! Jeg tøffer av og til i Blindleia, og da tøffer jeg forbi en del eiendommer på Ågerøya. Da spør jeg gjerne hva de betaler i eiendomsskatt, og de svarer 23.000 kroner i året. Så tøffer jeg videre til en tilsvarende eiendom med boplikt, og der betaler de kanskje 3–4000 kroner. Så sitter dere her og drømmer om ett eller annet, og den løgnen som jeg opplever dere resiterer for dere selv, den tror jeg er så langt fra virkeligheten som den kan komme. Er det en ideologisk villfarelse, eller hva er det for noe?! sa Justvik.

— Jeg synes det er drøyt å bli kalt løgner i formannskapet, det vil jeg bare ha bemerket, repliserte Ingebjørg Ribe Rudihagen (KrF).

Amnesti

Siden sist saken var oppe, har det kommet krav fra eierne av tre boligeiendommer på Langholmen og Kjeholmen, som krever samme «amnesti» som Ågerøya.