— Det vil først og fremst bli snakk om kutt i Flekkefjord og Arendal, men vi skal ikke utelukke at vi kan komme til å flytte noe fra Kristiansand til Arendal, for eksempel, sier både klinikksjef Geir Bøhler og direktør Jan-Roger Olsen.

Det kan bli snakk om å legge ned vaktordninger i enten Arendal eller Flekkefjord, for å overføre dem til Kristiansand. Sykehuset har i flere rapporter dokumentert at det opprettholdes dyre og ressurskrevende vaktordninger.

Omstridt

Sykehusstyret er onsdag kveld på styreseminar med sykehusstyret på Scandic hotell Bystranda dagen før den svært omstridte sykehusplanen Utviklingsplan 2030 skal behandles av styret.

Økonomidirektør Per Qvarnstrøm mener økonomien ved Sørlandet sykehus er betydelig forverret i forhold til fjoråret. Foto: Steinar Vindsland

Der skal også budsjettet for sykehuset i år behandles, og det ser svært mørkt ut. Striden om hvor fullverdige eller likeverdige sykehusene på Sørlandet skal bli, kan bli konkretisert allerede i år, viser budsjettframlegget til økonomidirektør Per Qvarnstrøm. — 2015 blir et svært krevende driftsår for Sørlandet sykehus HF, skriver Qvarnstrøm i sin innstilling til sykehusstyret.

Betydelig forverret

Økonomien for Sørlandet sykehus er betydelig forverret i forhold til i fjor, og det er ikke dekning for mellom 150 og 180 millioner kroner på årets budsjett.

For bare ett år siden var situasjonen ganske annerledes. Men sykehusets eier, Helse Sør Øst, har omprioritert mange penger til sykehusene på Østlandet. Dette innebærer mindre til Sørlandet sykehus.

Kritiske forhold

Qvarnstrøm ramser opp ni kritiske forhold i budsjettet. Pengeforbruket i kirurgisk klinikk og somatikken ligger alene på 100 millioner kroner mer enn det er penger til. Dessuten rammes sykehuset av svekket kronekurs, med økte utgifter på rundt 40 millioner kroner på årsbasis. I tillegg blir det flere dyre medisiner, mer utgifter til pasientreiser og lønnsoppgjøret til våren vil også spille inn.

Sykehuset ønsker å bygge nytt psykiatribygg til 750 millioner kroner, men Helse Sør Øst har ikke satt av penger til et forprosjekt. Det til tross for at hele prosessen med Utviklingsplan 2030 begynte med dette.

Investeringer

Fra avdelingene er det meldt inn behov for investeringer bare i 2015 på 400 millioner kroner, men det blir bare rom for en fjerdedel, skriver Qvarnstrøm og fortsetter:

— Dette risikobildet fordrer at det vurderes, planlegges og gjennomføres mulige tiltak fremover, inklusive reduksjon av tilbud og mulige strukturelle tiltak, skriver Qvarnstrøm.

Med «strukturelle tiltak» mener han å avvikle dublering av funksjoner, altså vaktordninger og behandlingstilbud som i dag fins på to eller tre av landsdelens sykehus. Han overlater til andre å vurdere hvilke funksjoner det eventuelt skal bli, men sier det like gjerne kan bli i Kristiansand, som i Arendal eller Flekkefjord.

Olsen og Bøhler kommer til å ha avgjørende innflytelse på de beslutningene. De har ikke tatt dem ennå. Men overfor Fædrelandsvennen onsdag bekrefter de at kutt er mest sannsynlig i Flekkefjord eller Arendal.