— Trakasseringen var en ekstrabelastning på toppen av at han anket saken, sier 30-åringen til Fædrelandsvennen.

Natt til 3. november i fjor ble han livstruende skadet under sin egen bursdagsfeiring i den gamle offisersmessa på Gimlemoen i Kristiansand. 30-åringen hadde konfrontert en kamerat med at han ikke hadde betalt for drikkevarer.

Plutselig trakk 35-åringen fram en kniv, langet ut en arm og stakk ham hardt i venstre side.

Med mange venner til stede, ble 30-åringen knivstukket i november i fjor da han feiret bursdagen sin i den tidligere offisersmessen på Gimlemoen i Kristiansand. Foto: Kjartan Bjelland

Som i tingretten

Fredag ble gjerningsmannen dømt i Agder lagmannsrett. Retten slår fast at skadene han påførte var svært alvorlige og blodtapet stort. Kun rask behandling på sykehus reddet offerets liv. Retten slår også fast at 35-åringen var klar over at knivbruken ville føre til betydelig skade.

Som i tingretten er han dømt etter straffelovens paragraf 231 til fengsel i fem år og ti måneder. I tingretten ble 30-åringen tilkjent 175.000 kroner i oppreisningserstatning. Lagmannsretten plusset på 10.000 kroner på grunn av trakassering gjerningsmannen kom med etter dommen.

«Den tiltalte har mellom anna kome med trakasserende utsegner om den fornærma sin skade samt den yrkesmessige og økonomiske situasjonen hans», skriver lagmannsretten.

På Facebook

Meldingene ble lagt ut på Facebook-profilen til 35-åringen. Fædrelandsvennen har sett en av meldingene. Her skriver han at det sivile oppreisningskravet er en del av en plan fra fornærmedes side:

«Og jo jeg skjønner at han er hypp på spenna, og kanskje til og med å søke uføretrygd og aldri jobbe igjen. (Alle skjønner jo at det delvis er planen.) Bare tull og eventyr alt sammen, med et klart mål: Penger og aldri mer jobb.«

Bistandsadvokat Monica Haugedal er fornøyd med at lagmannsretten tar hensyn til dette.

— Retten har vektlagt den etterfølgende sjikaneringen, og det mener jeg er rett og rimelig, sier Haugedal.

«Fyllerør»

35-åringen var ute av varetekt da han skrev Facebook-meldingene, og 30-åringen sier at dette gjorde ham utrygg.

— Beklagelsen han ga i tingretten var verdiløs, og jeg tenkte hva har jeg nå i vente, sier han.

I retten karakteriserte 35-åringen trakasseringen som «fyllerør». Forsvarer Arild Holden vil ikke kommentere dette overfor Fædrelandsvennen.

— Nå skal vi lese dommen nøye, sier Holden.

«Prøvde å vri seg unna»

Under behandlingen i lagmannsretten innrømmet gjerningsmannen å ha løyet i tingretten om foranledningen til knivstikkingen. Det var blant annet ikke sant at han fikk kniven av en annen festdeltaker, slik han hevdet.

— Jeg prøvde å vri meg unna, sa 35-åringen i lagmannsretten.30-åringen sier han er lettet over at sannheten kom fram, og at han er ferdig med å forklare seg om den dramatiske bursdagsfeiringen som nær kostet ham livet.

— For min del er jeg for så vidt ferdig med saken, sier han.

Det er ikke klart om straffeutmålingen blir anket til videre.

I Kristiansand tingrett i september ble 35-åringen dømt ti 90 dager fengsel for knivtrusler mot en annen bekjent. Denne saken er anket.