— Jeg bøyer hodet i skam. Det er ikke greit at jeg har ødelagt ferien for så mange hyggelige folk, sier 30-åringen.

30-åringen sier til Fædrelandsvennen at han skammer seg over tyveriraidet. Han får nå behandling for rusproblemene sine i fengselet og håper at han kan holde seg rusfri når han slipper ut. Foto: Erlend Olsbu

I løpet av en drøy uke i mai stjal 30-åringen minst åtte båter fra forskjellige steder i Kristiansand, Søgne og Lillesand. Ruset på amfetamin fartet han rundt i skjærgården på jakt etter hytter uten folk. Minst ti hytter skal ha fått besøk av 30-åringen eller noen fra samme miljø.— Jeg var blakk og måtte ha noe å spise, sier 30-åringen, som ikke har hatt noe fast bosted de siste seks årene.

Tatt etter nytt raid

Raidet startet med et båttyveri i Bertes 5-10. mai. Dette bildet viser hvordan båten så ut da den ble funnet. Foto: Politiet
11. eller 12. mai stjal 30-åringen denne båten fra Randesund. Den ble senere funnet i Søgne. Foto: Politiet
Under turen i skjærgården brøt 30-åringen seg inn i dette naustet i Skottevig. Foto: Politiet
13. mai stjal båttyven denne Brigen i Søgne. Samme dag ble den funnet forlatt ved brannstasjonen i Kristiansand. Foto: Politiet
30-åringen og en eller flere bekjente tok seg også inn i denne hytta i Brekkestø. Foto: Politiet

15. mai ble han pågrepet av politiet, på bakgrunn av et båttyveri i april.— Vi skjønte allerede da at vi var på sporet av noe mer, sier politiførstebetjent Frode Smith i Agder politidistrikt.

En drøy måned senere ble mannen tatt igjen, etter å ha blitt etterlyst gjennom politiets gjengangerprosjekt. Han ble da siktet for lignende innbrudd i Søgne og deretter fengslet, slik Fædrelandsvennen har omtalt tidligere.

— Det har vært mange løse tråder å nøste opp i, men nå har vi fått en god oversikt over hvor han har vært. Vi har tekniske spor og vitneobservasjoner. Per nå er han siktet i 17 saker, sier Smith.

På båttur med politiet

30-åringen sier til Fædrelandsvennen at han har ønsket å hjelpe politiet, men dårlig hukommelse på grunn av rus har gjort det vanskelig å forklare hvor han har vært. Han har heller ikke hatt mobiltelefon, slik at politiet kunne ha sporet bevegelsene hans. Tirsdag ble han tatt med på båttur av politiet for å friske opp i hukommelsen.

— Når du har vært ruset er det vanskelig å skille dagene fra hverandre. Vi fikk kartlagt hele ruta, blant annet et par forhold som ikke var kjent fra før, sier 30-åringen.

— Han påviste et par åsteder vi ikke var klar over. Så han har spilt på lag med oss, bekrefter Frode Smith.

Under hytteraidet i skjærgården har 30-åringen hatt selskap av flere andre. En 20 år gammel kvinne har erkjent straffskyld i noen av sakene.

— Det er et miljø som består av fem personer, men vi anser 30-åringen som hovedmannen, sier Smith.

Stjeler surr og vas

Ifølge Smith har banden ikke stjålet noe særlig av verdi fra hyttene de har besøkt.

— Det er bare surr og vas. De har stjålet bensin, mat, klær og noen verdigjenstander. De største ødeleggelsene ligger i alt rotet de etterlater seg. De som rammes synes også at det er fryktelig ubehagelig at folk har vært inne hos dem og brukt deres ting som sine egne. En del ønsker nok å bare brenne alt, sier Smith.

Den siktede 30-åringen håper nå at han skal klare å holde seg rusfri når han slipper ut av fengselet.

— Jeg ramlet utpå i november i fjor. Siden nyttår har jeg nok stjålet mellom 17 og 20 båter. Det er jo helt drøyt, sier 30-åringen.

Vil bli rusfri

Han bedyrer at han virkelig ønsker å bli rusfri, selv om han har sagt det samme før.

— Jeg har blitt 30 år og har en datter på tre. Jeg ønsker å slutte med dette av hensyn til henne, sier han.

— Hva tenker du om de som rammes?

— Jeg har aldri blitt utsatt for noe slikt selv, men jeg skjønner at de synes det er ubehagelig. Jeg ønsker å gjøre opp for meg overfor dem, hvis det er mulig, sier 30-åringen, som trolig blir holdt fengslet til rettssaken starter til høsten.