— Mens køen på over 5000 mennesker som sitter i mottak og venter på bosetting vokser, driver altså kommunen og utsetter saken, sier Jone Nyborg, som sitter i kommunestyret for Songdalen Venstre.

Les mer:

— Det er feigt, mener Nyborg.

Jeg mistenker at det egentlige motivet er at de ikke vil ta imot flere, men at det gjøres på denne måten for å unngå å ta debatten.

I forrige kommunestyremøte gikk et flertall inn for å utsette å behandle en sak om bosetting av flyktninger for 2014 og 2015. Saken ble skjøvet til februar 2015.

- Kveler debatten

— Utsettelsen er i praksis et nei til å hjelpe flere, siden svaret for 2014 ikke kommer før i 2015. Det er det samme som om du i stedet for å si nei til noen, lar være å ta telefonen i et år, mener Nyborg.

Ordfører Johnny Greibesland fra Senterpartiet sier at han ikke har noen grunn til å ha dårlig samvittighet for den politiske beslutningsprosessen i flyktningsaken. Foto: Janne Birgitte Prestvold

I juni ba Integrerings— og mangfoldsdirektoratet (IMDi) kommunen om å øke antall flyktninger fra 25 til 30 i år, og fra 30 til 35 neste år.Kommunen har allerede sagt ja til å ta imot 25 i år og 30 neste år.

Les også:

Bakgrunnen for henvendelsen fra IMDi er at flere flyktinger har fått opphold i Norge, blant annet på grunn av krigen i Syria.

Det er det samme som om du i stedet for å si nei til noen, lar være å ta telefonen i et år.

— Det er snakk om fem ekstra personer. Jeg mistenker at det egentlige motivet er at de ikke vil ta imot flere, men at det gjøres på denne måten for å unngå å ta debatten, sier Nyborg.

Han viser til at når det kommer et utsettelsesforslag, er det utsettelsen som blir diskutert, ikke saken.

— Dermed kveles debatten, fastslår Nyborg.

- Opprørende

Han utgjorde sammen med Ap og KrF mindretallet, mens flertallet bestående av Sp, H og Frp stemte for å utsette saken til februar.

I bygningen bak Jone Nyborg er kontorene til ansatte i flyktningtjenesten, som kom på plass utenom budsjett og uten politisk behandling. -Rådmannen har riktignok lagt seg langflat i ettertid, men det er påfallende at flertallet i kommunestyret bidrar til at ansatte i kommunen opplever en helt annen saksbehandling enn de vi er satt til å tjene, våre nye og nåværende innbyggere, påpeker Nyborg. Foto: Janne Birgitte Prestvold

I etleserinnlegg til Fædrelandsvennen, signert Nyborg og Betzy T. Dutton i KrF, står det at «Det som stiller saken i et enda verre lys er at parallelt med forespørselen fra IMDi bygger rådmannen nye flyktningkontorer i bygget bak rådhuset. (...) Klart i strid med gjeldende praksis. Det er tydeligvis mye lettere å bygge egne kontorer enn boliger til andre.«— Som politikere er vi valgt inn som folkets ombudsmenn. Vi skal være særlig årvåkne overfor de som ikke har noen stemme inn, de svakeste, som kommunen nå svikter, sier Nyborg.

Skal vi si ja til flere flyktninger, må vi vite at vi har ressurser.

Han sier ingen enkeltsak har opprørt ham mer i hans periode som politiker.

— Det er hårreisende å se hvor fort det gikk i svingene med de kontorene, og pengene kom på bordet i en fei, sier han.

— Når det gjelder bosetting av flere flyktninger er det ikke en gang snakk om å se på mulighetene, mener Nyborg.

- Har svart

Sp-ordfører Johnny Greibesland er ikke helt med på Nyborgs måte å framstille saken på.

Venstres Jone Nyborg (t.v.) og Johnny Greibesland (Sp) er enige i at Songdalen kommune har gode tradisjoner for å ta imot og integrere flyktninger. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Administrasjonen svarte IMDi allerede i juni, at det ikke var kapasitet til å bosette flere flyktninger, men at det måtte forelegges politikerne for endelig beslutning, påpeker Greibesland.Ordføreren sier han har veldig god samvittighet for den politiske beslutningsprosessen i saken.

— Skal vi si ja til flere flyktninger, må vi vite at vi har ressurser i form av boliger, barnehager, språkopplæring osv, fremholder han.

— Songdalen er tradisjonelt gode på integrering av flyktninger, og det ønsker vi å fortsette å være, understreker ordføreren.

Akkurat det er noe de to politikerne er enige om; kommunens gode arbeid på området.

— Vi har mye å være stolte av, derfor kjennes dette ekstra gufsent. Jeg kjenner meg rett og slett ikke igjen, sier Nyborg.