— Han er tiltalt for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter, sier statsadvokat Beate Rullestad Jansen til Fædrelandsvennen.

I tiltalen varsler påtalemyndigheten at det er aktuelt å legge ned påstand om forvaring.

Den alvorlige tiltalen ble forkynt for 19-åringen fra Mandal tirsdag.

Joakim Røksland ble 18 år gammel. Dette bildet er tatt i januar 2015. Foto: Privat

I tiltalebeslutningen fremgår det at 19-åringen skal ha teipet fast beina og armene til Joakim Ophaug Røksland (18), før han stakk ham flere ganger med en bajonettkniv og en machetekniv.Politiet har tidligere slått fast at 18-åringen døde av stikkskader. Både den tiltalte og offeret var avgangselever ved Mandal videregående skole.

19-åringen er også tiltalt for å ha truet til seg en bil ved åstedet. Han kjørte deretter til Valand veikro, hvor han truet til seg en flaske vann. 19-åringen skal da ha vært bevæpnet med en startpistol.

Vil ha psykisk helsevern

Mandalitten har blitt undersøkt av psykiatere som har konkludert med at han var tilregnelig i gjerningsøyeblikket. Flere av de sakkyndige skal ha vært i tvil om konklusjonen, og spørsmålet om tilregnelighet vil bli et sentralt tema når rettssaken starter i april.

— Vi tar tiltalen til etterretning og forholder oss til den. Min klient har erkjent det faktiske og tema blir tilregnelighet, sier 19-åringens advokat Gøran Møller Christiansen til Fædrelandsvennen.

Han mener det er grunnlag for å dømme 19-åringen til tvungent psykisk helsevern i stedet for fengsel.

— De sakkyndige har gitt uttrykk for tvil. Denne tvilen vil det være interessant for oss å påpeke i retten, sier Møller Christiansen.

Uklart motiv

19-åringen ble overført til psykiatrisk avdeling på sykehuset like etter drapet, men ble etter kort tid utskrevet og sendt tilbake til fengselet, hvor han fremdeles sitter.

— Han har fått behandling i fengselet og effekten av denne behandlingen vil også bli et bevistema i retten. Det er vanskelig å forestille seg at den personen du ser i dag kan ha begått dette drapet, sier Møller Christiansen.

19-åringen har erkjent å ha drept kameraten, men har ikke klart å gjøre rede for noe motiv. Dette vil også bli et sentralt tema under rettssaken i Kristiansand tingrett.

19-åringen er også tiltalt for å ha knust ruter på fire biler og for et tilfelle av svindel noen uker før drapet.

Preget av brutaliteten

Bistandsadvokat Elise Kristine Valvik opplyser at hun har orientert Røkslands pårørende om tiltalen.

— Familien er fortsatt sterkt preget etter at Joakim ble tatt fra dem i april i fjor. Tiltalen beskriver en brutalitet som har gjort tapet enda mer smertefullt for de pårørende, sier Valvik i en kommentar til Fædrelandsvennen.

Det ble nylig kjent at kommuneoverlegen i Mandal ba om at rettssaken flyttes, for å skjerme eksamensperioden ved Mandal videregående skole. Kristiansand tingrett avslo forespørselen, noe de pårørende var glade for.

— De er lettet over at tiltale nå er tatt ut og at rettssaken skal avvikles som planlagt, sier Valvik.

NB: Fædrelandsvennen skrev først at 19-åringen er tiltalt for overlagt drap. Det riktige er at han er tiltalt for forsettlig drap, under særdeles skjerpende omstendigheter.