Utbygger Frode Stokkeland forklarer høydene for byutviklingsstyret. Foto: Vegard Damsgaard
Illustrasjonen viser Vraget bygd ut med 19 leiligheter, 25 båtplasser og bro til den vesle holmen på utsiden med opparbeidet offentlig strand. Leilighetene blir 112 kvadratmeter store, og det planlegges to separate parkeringskjellere. Foto: Sivilarkitekt Jan Egil Løvdahl/ Anders Martinsen
Naboene møtte mannsterkt opp for å fremføre kritikk mot utbyggingen. Foto: Vegard Damsgaard
Sivilarkitekt Jan Egil Løvdahl tok seg en blås på brygga mellom slagene. Foto: Vegard Damsgaard
Illustrasjonen viser Vraget bygd ut med 19 leiligheter, 25 båtplasser og bro til den vesle holmen på utsiden med opparbeidet offentlig strand. Foto: Sivilarkitekt Jan Egil Løvdahl/ Anders Martinsen
Slik ser området ved Vraget ut i dag.. Foto: Anders Martinsen

— Jeg har fisket fra Nordkapp til Sierra Leone, men aldri har jeg sett mer galskap enn dette her. Det blir jo rene Manhattan, utbrøt Øyvind Sørensen da byutviklingsstyret kom på besøk til Vraget.

Grunneierne ønsker å rive det gamle notbøteriet og båtverkstedet for å bygge 19 leiligheter i opptil tre etasjer, småbåthavn med 25 plasser, gangbro og offentlig strand.

Flekkerøy-folk flest er på hils. Og innerst i Mæbøsfjorden er man enten i familie eller drikker kaffe hos hverandre, eller helst begge deler.

Nabo Øyvind Sørensen synes utbyggingen blir over alle støvleskaft. Fra venstre står sivilarkitekt Jan Egil Løvdahl, byggesaksleder Bjørn Harald Andersen og utvalgsleder Grete Kvelland Skaara (KrF). Sentralt i midten utbygger Frode Stokkeland (sort jakke), Ole Tørressen til høyre. Foto: Vegard Damsgaard

— Venner, men uenigeDa er det kilent å foreslå noe nytt - et moderne leilighetsbygg - som attpå til ruver helt nederst i sjøkanten.

— Vår utbygging vil påvirke naboene lite, med unntak av familien Pedersen, som har de tre røde skibbuene. De mister sol om kvelden, så de har fått et tilbud og vil bli behandlet godt, bedyret daglig leder Frode Stokkeland i Øygruppen AS under befaringen.

Inkludert ektefeller og barn er vi nesten 200 som har skrevet under.

Han understrekte at Vraget ser ut som et vrak, og mente det var til alles beste at området nå blir forvandlet.

Det er da også alle skjønt enige om; det er høyden som er stridens absolutte kjerne: To eller tre etasjer, 16 eller 19 enheter.

Stokkeland ga ordet til deres «velrenommerte» arkitekt, Jan Egil Løvdahl, som har vunnet kommunens byggeskikkspris to ganger:

— Det er et godt begrunnet prosjekt, og vi ønsker at flere mennesker skal få nyte godt av tiltaket. Bygningenes forskyvning og høydevariasjon er velfundert i forhold til en komposisjon som er vakker, forklarte Løvdahl.

Slik ser området ved Vraget ut i dag. På taket av det grønne bygget er nye høyder markert. Foto: Vegard Damsgaard

Men arkitektens bevingede ord gjorde ikke synlig inntrykk på øyfolket, som hadde gjort opp sin klare mening på forhånd. — Inkludert ektefeller og barn er vi nesten 200 som har skrevet under og synes byggene som står der i dag er store nok. Vi kjenner utbyggerne, det er venner og familie, men er uenige. De ønsker mest mulig, vi ønsker minst mulig, sa Ole Tørressen.

- Du får det rett i fleisen

Byutviklingsstyret delte (5-4) seg i saken, som skal til endelig avgjørelse i bystyret over sommeren. Frp og Høyre advarte mot å stille seg til doms over arkitekten.

— Dette er ikke et massivt bygg i tre etasjer, noe er også i to. Jeg håper ikke vi blir et byutviklingsstyre som hver gang skal finne kompromiss ved å barbere én etasje. Av og til blir visse naboskap så skylapporientert at man ikke ser mulighetene med forandring. Vårt ansvar er å legge til rette for god byutvikling, sa Odd Nordmo (H).

Ap og Venstre argumenterte for to etasjer, mens KrF delte seg.

- Arkitekturen er sikkert veldig fin i tre etasjer, men du får det rett i fleisen. Det skal ikke være for ruvende fra sjøen, mente Grete Kvelland Skaara (KrF).

Naboene møtte mannsterkt opp for å fremføre kritikk mot utbyggingen. Foto: Vegard Damsgaard

I 1996 kjøpte Øygruppen båtverkstedet i Vraget til lager for Flekkerøy Bygg. En utbygging i bare to etasjer kan være dødfødt, hevder utbygger:— Det er høyst tvilsomt om det blir noe av når vi må bekoste så mye utenom, sier Frode Stokkeland til Fædrelandsvennen.

De har estimert sju-åtte millioner kroner til opparbeidelse av vei, friområder, bidrag til vågsbygdvei, kvartalslekeplass og grunnerverv - rundt en halv million per boenhet.