— Jeg er overbevist om at regjeringen ville ha kommet med penger hvis E 39 var ferdig planlagt, for denne strekningen har svært høy prioritet, sier Åse Michaelsen (Frp) som sitter i samferdselskomiteen.

Opposisjonen begynner derimot å lete fram gamle valgløfter fra Høyre og Frp:

— Jeg må bare få minne om at Åse Michaelsen i valgkampen var veldig klar på at hvis de kom i regjering, skulle det stå ferdig motorvei mellom Kristiansand og Stavanger innen ti år. Da må de jo få starte snart, sier Odd Omland (Ap).

Tre år

Regjeringen kommer trolig til å gi planleggingsmidler til E 39 når de tirsdag legger fram statsbudsjettet. Det betyr at Statens vegvesen kan fortsette arbeidet med å planlegge en firefeltsvei mellom Kristiansand og Stavanger.

Denne vil så bli bygd ut med delstrekninger. I samferdselskomiteen sitter også Hans Fredrik Grøvan (KrF) som håper at det kan bli byggestart på de første prosjektene i 2017. — Det er nok det mest optimistiske vi kan håpe på, sier han.

Planlegger

Ifølge regionveisjef Kjell Inge Davik jobber de så raskt de kan med planleggingen.

— Vi har fult trykk på det, så det å få planleggingsmidler er utrolig viktig for å kunne fortsette det arbeidet, sier han.

Men planleggingen er en møysommelig prosess som det altså gjenstår flere år av.

• Akkurat nå jobber kommunene langs hele strekningen med å finne ut hvor traseen skal gå. Dette skjer ved at det blir laget kommunedelplaner. Statens veivesen koordinerer arbeidet og planlegging av strekningen Kristiansand - Kvinesheia kan være ferdig i 2015. • Bygging kan likevel ikke starte da. Kommunene må også vedta detaljerte reguleringsplaner for den valgte traseen. Etter det kan utbygger lage en utbyggingsplan og arbeidet kan starte.

Statens vegvesen har sagt at arbeidet med de enkelte veistrekningene tidligst kan starte i 2017. ## Høye forventninger

Hans Fredrik Grøvan mener det er sannsynlig at regjeringen vil bevilge planleggingsmidlene som trengs.

— Noe annet ville være en stor nedtur. Ut ifra det som er signalisert fra regjeringens side, har de høye ambisjoner om å fortsette, sier Grøvan.

Arbeiderpartiet mener det må være en gedigen nedtur for regjeringen hvis de ikke kommer i gang før i 2017. — Det vil si at de kanskje ikke kommer i gang i denne perioden, og det står ikke helt i forhold til det inntrykket de skapte før de kom i regjering, sier Omland.

Han frykter også at utbygging av trefelts vei i Lindesnes ikke kommer i gang som planlagt i 2015 fordi regjeringen vil ha helhetlig planlegging.

Raskt nok

Åse Michaelsen reagerer derimot på at det skapes et inntrykk av at regjeringen ikke jobber raskt nok med samferdsel.

— Planlegging av vei hadde kommet i en hengemyr. Ikke før Frp kom i regjering, har vi fått til en helhetlig planlegging med firefelts vei. Derfor har vi vært tydelige overfor veivesenet på at veien skal planlegges som firefelts til Stavanger og vi har bevilget planleggingsmidler.