Det sier kulturminister Torhild Widvey til Fædrelandsvennen.

— Nå vil jeg ta dette opp med Finansdepartementet som er de som har ansvar for skatt og moms, fortsetter hun.

— Jeg har også bedt mitt eget departement skaffe dokumentasjon slik at jeg kan sette meg grundig inn i hva som gjør at vi nå har fått en ny tolking av regelverket, sier kulturministeren.

Nye signaler

Dermed er momsbomben som nylig smalt både i Kristiansand og Stavanger nå brakt inn i regjeringskontorene, og kulturministeren stiller seg spørrende til det som nå skjer:

Kulturminister Torhild Widvey. Foto: ntb scanpix

— Jeg er kjent med at det har vært tett kontakt mellom konserthuset og skattemyndighetene. Det som kommer nå er nye signaler, sier hun.Både Kilden og Stavanger konserthus sto ferdig i 2012 med en prislapp på henholdsvis 1,3 og 1,7 milliarder kroner. Nå er de varslet om at de kan bli krevd for respektive 256 og 294 millioner kroner i moms.

Lederen for Kildens byggestyre, Stein A. Hannevik er svært overrasket over momskravet:

— Overraskelse er et sørlandsk understatement i dette tilfellet. I min verden ble det ikke gitt noen signaler underveis på at dette skulle være en problemstilling. For meg fortoner det seg ekstremt sært at et slikt krav til norgeshistoriens nest største kullturbygg kommer opp i 2015, flere år etter at bygget sto ferdig. Skatt Sør har hele tiden visst at momsrefusjon var en del av forutsetningen for finansiering, sier han.

innenfor lovverket

— Det var mange møter med Skatt Sør, og slik vi oppfattet det gjennom alle disse årene var alle drøftelser var helt entydige: Vi var innenfor lovverkets forutsetninger. Det var også en særlig grunn til at vi fusjonerte orkesteret og teateret inn i bygget - hvilket de ikke gjorde i Stavanger - for at vi skulle være på den helt sikre siden når det gjaldt momsrefusjon.

— Vi mente vi forsikret oss på alle bauger og kanter, og selv om det ikke gis forhåndserklæringer fra Skatt Sør på den slags, mener vi at vi fikk krystallklare uttalelser, sier Hannevik.

Statssekretær Jørgen Nesje i Finansdepartementet har denne kommentaren:

— Siden denne saken er til behandling i skatteetaten er det ikke riktig at Finansdepartementet uttaler seg om den.