KRISTIANSAND: I sin begrunnelse viser Tallaksen til at kvinnen ble kvalt, at barna var i umiddelbar nærhet og hørte deler av det som skjedde.

— Dette er en svært alvorlig sak hvor en person er frarøvet livet. Skaden er uopprettelig. Saken har også andre alvorlige følger, i all hovedsak for barna som har mistet sin mor. Flere av dem er mindreårige, sier Tallaksen i Kristiansand tingrett onsdag.

Bistandsadvokat Solrun Vik i retten sammen med aktor Jan Tallaksen. Foto: Eivind Kristensen

På tiltaltebenken sitter den syriske 50-åringen som 28. august i fjor kvalte sin kone. Han nekter straffskyld, og hevder han ikke var ved sine fulle fem da han begikk drapet på nibarnsmoren.

Men en foreløpig rettspsykiatrisk undersøkelse har konkludert med at han ikke var psykotisk på gjerningstidspunktet.

— Hørte moren skrike

Normalstraffen for forsettlig drap er tolv år. Aktor, statsadvokat Jan Tallaksen, plusser på ett år, og mener det mest skjerpende for straffen er at fem av barna til paret var i huset på Nodeland i Songdalen.

Ingen av dem så det som foregikk bak døren på soverommet til foreldrene. Men datteren (12) sier hun hørte moren skrike: "(Farens navn), jeg er glad i deg. Hvorfor gjør du slik?" og "Nok, nok".

Etter en kamp på soverommet, endte paret på gulvet der ektemannen drepte kona ved å presse ei stram skolisse mot halsen hennes.

Aktor mener det ikke er bevist at mannen hadde planlagt drapet. Det var et utslag av affekt.

— Jeg mener det for ham må ha vært sikkert at hun ville dø av kvelingen, i alle fall at det var sannsynlig at hun ville dø, sier Tallaksen.

- Et regime av vold og trusler

Retten har hørt vitner fortelle om 50-åringens sjalusi og behov for å kontrollere hvordan familien og spesielt kona levde sine liv.

— Alt tyder på at det har vært et slags regime i hjemmet. I Syria brukte han vold for å få kontroll, i Norge skjedde det med trusler, sier Tallaksen.

Aktor kobler ikke dette til en spesiell kultur, men til farens egne behov for å styre.

Den aktuelle kvelden skulle det være en offentlig fest på Nodeland. Kona ville gå på festen, ikke mannen.

— Det blir en diskusjon. Hun skriker og vil ikke snakke. Det ene river det andre med seg, og det ender med at hun dør, sier Tallaksen.

Sa at moren sov

Etter drapet gikk 50-åringen ut av rommet og låste døren. På utsiden var flere av barna kommet til. De spurte hva som var skjedd. Faren svarte at moren sov.

Senere fikk et par av dem se sin mor liggende blodig på gulvet på soverommet.

50-åringen forlot boligen, og tok bussen til Kristiansand der han meldte seg hos politiet senere på kvelden.

Aktor foreslår at 295 dager som mannen har sittet i varetekt skal trekkes fra påstanden om 13 års fengsel.