Arkitekt Kristine Moseidjord Fjellestad advarte politikerne om atter en gang å snu ryggen mot elva. Hun viste dette bildet av kjøpesenter-planene på Hunsøya. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

VENNESLA: — For all del. Ikke snu ryggen til vannet - igjen!. Det har vi gjort lenge nok i Vennesla. Nå må vi se hvilke enorme kvaliteter som finnes i elva, sa Moseidjord Fjellestad under foredraget for politikere i kommunestyresalen torsdag.

Skal elva bli bygdas hjerte, må det planlegges for det. Da må man vedta at utbyggingen skal skje rundt elva mellom sentrum og Hunsøya, ikke bare snakke om det.

Unik i Norge

Hun frykter at venndølene igjen skal si ja til utbygginger som angres på etterpå.

Les også:

Les også:

— Vennesla kan bli et helt unikt sentrum i Norge hvis det tenkes rett rundt elva. Ingen andre har den muligheten til å skape noe helt unikt. Ingen har bygd ei bebygd bro i Norge. Vennesla er allerede verdenskjent for kulturhuset og kan bli det for elva, sier hun.

Arkitekt Kristine Moseidjord Fjellestad advarte politikerne om atter en gang å snu ryggen mot elva. Hun viste dette bildet av kjøpesenter-planene på Hunsøya. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Slik det ikke skal gjøres

Hun viste tegning av Tore Gustav Drivenes foreløpige plan for Hunsøya. Der ligger bakveggen på kjøpesenteret ned mot elva og solsiden. Hun mente det er akkurat slik det ikke skal gjøres, og hun advarte politikerne mot korttenkte løsninger.

— Dere må lage en visjon om hva dere vil. Så må dere gjøre det. Bebygde broer har den fordel at de skaper aktivitet. Alt handler om å redusere avstand mellom dagens sentrum og Hunsøya. Da må ikke broa bli en transportetappe. Broa og elva må bli et sted, sa Moseidjord Fjellestad.

Den 32 år gamle arkitekten fra Kvarstein skrev diplomoppgave om bebygde broer i Vennesla for flere år siden. I vinter lanserte hun planene i Fædrelandsvennen. Nå mener hun tiden er inne for politikerne til å handle.

-Fantastisk bra og det må skje noe, sa Solveig Robstad om Kristine Moseidjord Fjellestads visjon. Men lederen av bygg- og miljøutvalget har ingen konkret plan om hvordan det skal skje. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Begeistret, men ikke noe konkret

Solveig Robstad (Ap) og de andre medlemmene i bygg— og miljøutvalget er svært begeistret for tankene. De var i fjor på studietur til Drammen og så hvordan den byen har omgjort slumområder langs elva til flotte park og boligområder.

— Det må bare skje noe nå. Dette er helt fantastiske planer, sa Robstad.

— Hva gjør dere da?

— Kanskje vi må få en utredning rundt dette med elva. Personlig håper jeg vi kan få flytta riksveien ned i tunnel. Da kan vi bygge helt mot elva. Foreløpig har vi ingen konkret sak, men vi må tenke i denne retningen, svarer Robstad.

Frps Magne Hunsbedt sa dette:

— Veldig spennende og helt i kjernen av Venneslas utfordring. Hvordan binder vi sentrum sammen over elva slik at vi unngår å skape to konkurrerende?

— Fantastisk spennende, sa Bjørn Robstad og Bernt Slettedal.

Kristine Moseidjord Fjellestad mener parkområdet mellom dagens gågate og elva må bebygges med boliger og butikker, slik at avstanden til Hunsøya oppleves mindre. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Mange del-planerDet siste året har politikerne vært opptatt av mulighetene elva kan gi. Samtidig er det ikke satt i gang noe samlet arbeid for hvordan elva kan utnyttes i arbeidet med stedsutvikling. Det foregår én planlegging for sentrum nord, én for Hunsøya og det er på gang planer for sentrum syd og Moseidmoen.

— Vennesla bør se større enn disse del-planene. Skal elva bli bygdas hjerte, må det planlegges for det. Da må man vedta at utbyggingen skal skje rundt elva mellom sentrum og Hunsøya, ikke bare snakke om det, sier Moseidjord Fjellestad.

Hennes plan er tre bygg ute i elva. Det ene til kontor og turistkontor, det andre til et elvebad og restaurant/hotell og det tredje til boliger. Oppå byggene går broa mellom sentrum og Hunsøya.