KRISTIANSAND: Det er klart etter at bystyret i Kristiansand onsdag kveld bestemte at havna skal få begynne med blanke ark i spørsmålet om hva som skal skje med siloen.

Det skjer til tross for at det gamle havnestyret hadde forhandlet fram en avtale som innebar at Glastad Farsund skulle få bygge hotell i siloen. Det skulle skje etter at festeretten til siloen var utløst.

Selv om avtalen var ferdig forhandlet, var den ikke underskrevet.

— Avtalen var framforhandlet uten konkurranse i markedet. Det åpner for kritikk mot havna. Det er viktig at vi åpner for flere aktører, sa Jan Oddvar Skisland (Ap), leder av havnestyret.

Han presiserer at et vedtak om å starte på nytt, ikke betyr at Glastad Farsund er ute av bildet. Sistnevnte mener at havna nå løper fra en fremforhandlet avtale og at det kan være grunnlag for å kreve erstatning. Det er ikke Jan Oddvar Skisland redd for.

— Erstatningsansvar er vurdert både av våre advokater og av kommuneadvokater. Den videre prosessen nå er å restarte forhandlingene. Vi inviterer både Glastad og andre interessenter i markedet, sa Skisland.

Bakgrunnen for at silosaken er blitt såpass betent, er blant annet en festeavtale for siloen som løper fram til 2034. Fester er Lantmännen Carealia. Avtalen som nå er avvist av bystyret gikk ut på at dette selskapet skulle frasi seg retten til siloen, kjøpe siloen fra havna og selge den videre til Glastad Farsund.

Senere har havna funnet ut at de kunne utløse festavtalen på andre måter.