KRISTIANSAND: — Jeg har sluttet å handle på Ikea, ja. Det har kostet viljestyrke, sier Randi Øverland - kristiansanderen som har lang fartstid som både statssekretær og lokalpolitiker for Ap.

— Så lenge konsernet retusjerer bort bilder av kvinner, og til og med barn, for å tekkes myndighetene i enkelte land, holder jeg meg borte. Å fjerne kvinner fra katalogen er rett og slett frekt, sier Øverland.

Kan utgjøre en forskjell

Hun synes det skinner tydelig gjennom at Ikea har vært unnfallende overfor myndighetene i Saudi-Arabia som opererer med det man i vesten vil karakterisere som et ganske konservativt kvinnesyn.

— Dette viser at møbelkjeder også kan gjøre en forskjell for å påvirke kvinnesyn, sier Ap-politikeren.

Fjernet kvinner

Debatten rundt Ikeas katalog i Saudi-Arabia kom for en dag det viste seg at årets katalog i Saudi Arabia var kjemisk fri for kvinner. Konsernet har i ettertid beklaget og tatt ansvaret for at katalogene ble retusjert.

— Jeg hadde forventet at flere hadde gjort det samme som meg ved å boikotte Ikea. Jeg kommer ikke til å drive noen kampanje, men jeg håper andre følger mitt eksempel så lenge kvinnene uteblir fra katalogen, sier Øverland.

Trofast kunde

60-åringen har handlet på Ikea siden hun flyttet på hybel som 17-åring.

— Jeg har vært en særdeles god og trofast kunde, men de får meg ikke tilbake før kvinnene får sin naturlige plass i konsernets kataloger, sier Øverland.

Kommunikasjonsrådgiver i Ikea Norge, Siv Egger, sier konsernet har registrert debatten fraværet av kvinner i katalogene har skapt.

— Det eneste jeg kan si er at vi kommer til å se på praksisen ved neste korsvei, sier Egger.