— De siste seks årene har antall saker blant ungdom gått ned. Det samme har skjedd det siste året. Samtidig ser vi at det har vært en økning i vinningskriminalitet, sa Karin Berthelsen i ungdomsteamet i Kristiansand kommune i formannskapet onsdag.

Sammen med politistasjonssjef Ole Hortemo presenterte Berthelsen tall og trender for politikerne i Kristiansand.

Færre voldssaker

Statistikken viser at nedgangen i alvorlige voldssaker fortsetter også i 2014. Det ble registrert 35 voldssaker i 2014, mot 38 året før.

Ole Hortemo, politistasjonsjef i Kristiansand, la fram trendrapporten for politikerne i formannskapet onsdag.

— Det er en utvikling vi har sett over mange år og noe vi er veldig godt fornøyd med. Hittil i år har vi hatt 15 voldssaker i Kristiansand. På samme tid i fjor var antallet 19, sa Hortemo. Samtidig er det altså registrert en økning i antallet saker i Kvadraturen. Det gjelder spesielt vinningskriminalitet og rus.

— Det kan skyldes at mange butikker har blitt flinkere til å anmelde saker. Mange er også villige til å stille i konfliktrådet sammen med lovbryteren, sa Karin Berthelsen i ungdomsteamet.

- Mer rus i skatemiljøet

Berthelsen trakk fram familievoldssaker og rusbruk i skatemiljøet som utfordringer.

— Vi har vært i kontakt med mange som skater og ikke røyker hasj. De synes det er stress at det omsettes hasj i parkene hvor de ferdes. Vi har også snakket med skatere som ønsker å slutte med hasj, men har problemer med å slutte på grunn av miljøet. Dette er noe vi tar på alvor, sa Berthelsen.

I rapporten pekes det på at det er lite voksenkontroll og voksenkontakt på de stedene der ungdom kan skate i det offentlige rom i Kristiansand.

Berthelsen er også bekymret over at kontaktpersonene som bidrar med opplysninger til rapporten, gir uttrykk for at ungdom sliter med psykisk helse. Flere opplever et stort og slitsomt press om å være perfekt i alt de gjør. Det gir seg utslag som selvskading, sosial angst, søvnproblemer, isolasjon og ensomhet.

I rapporten står det også at barneverntjenesten opplever en økning i antall saker med familievold, hvor barn og unge blir utsatt for vold.

Ungdomskriminalitet er mer enn halvert

Det kom også fram at kriminalitet begått av ungdom under 18 år i Kristiansand er mer enn halvert i løpet av de siste seks årene. I 2014 ble registrert 46 færre saker vedrørende ungdomskriminalitet sammenlignet med 2013. I samme periode har 25 færre ungdommer blitt registrert for lovbrudd.

— Vi er meget godt fornøyd med at kriminaliteten blant unge under 18 år er redusert med 57 prosent de siste seks årene, og at andelen ungdom som er registrert med lovbrudd er redusert med 47 prosent. Det er en nasjonal trend at ungdomskriminaliteten går ned, men det er unikt at det er så stor nedgang i en by på vår størrelse, sier Ole Hortemo i en uttalelse.

Rapporten tar for seg kriminalitet begått i Kristiansand av ungdom under 18 år for hele 2014, og ser på forskjeller fra 2013. Rapporten inngår som en del av samarbeidet mellom politiets forebyggende avsnitt og Kristiansand kommune.

Karin Berthelsen peker på samarbeid mellom etater om forebyggende arbeid over tid, og at ungdom er mer inne enn før, som mulige årsaker til nedgangen i kriminalitet blant ungdom.

Fædrelandsvennen kommer med mer fra møtet.