IfølgeVGjobber arbeidsgiverne i KS med en plan som involverer regjeringen og politikerne og som de vil be om tilslutning til under styremøtet tirsdag. Deretter skal planen forankres hos Utdanningsforbundet, før det kan «ende med et felles initiativ overfor regjeringen», etter det avisen erfarer.

– Jeg kan ikke si noe konkret om det vi jobber med, fordi vi først må diskutere ulike løsninger i styret tirsdag. Generelt kan jeg si at jeg er enig i at det i stor grad er politisk enighet i Norge om at vi må ta et skoleløft, sier styreleder Gunn Marit Helgesen (H).

Etter det NTB får opplyst er styremøtet i KS flyttet fra Lysebu ved Holmenkollen til KS-hovedkvarteret i sentrum fordi lærerstreiken står på dagsorden. Saken er trolig den første som skal behandles når det politisk sammensatte hovedstyret setter seg rundt bordet tirsdag klokka 12.30. – Det å diskutere hvor det er vi kan strekke oss for å bidra til en løsning, blir usedvanlig viktig, sier Helgesen til NRK i forkant av møtet.

Dyp mistillit

Den politiske ledelsen i KS er under stadig sterkere press for å finne en løsning på konflikten med lærerne, og det synes som om det er en bred oppfatning at hovedproblemet er kravet om mer bundet arbeidstid for lærerne. Men under den aktuelle konflikten ligger det en tillitskrise som er blitt stadig mer alvorlig gjennom en årrekke.

Med det som bakteppe er det ikke bare arbeidstida som sådan som har opprørt lærere over hele landet, men en oppfatning av at KS ikke har tillit til at lærerne selv er best egnet til å forvalte sin egen arbeidstid fra dag til dag og uke til uke. I tillegg er lærerne ved hver korsvei blitt gitt arbeidsoppgaver som er perifere i forhold til undervisningsoppdraget.

Slik NTB forstår det, er det følelsen av å bli drevet fra skanse til skanse gjennom flere år og at lærerne opplever manglende tillit fra arbeidsgiverne, som har ført til at mange nå har satt ned foten.

Politikerne må gripe inn

Nestleder Mette Gundersen i KS mener det er på tide at politikerne griper inn mot tillitskrisen i norsk skole.

– Vi må erkjenne at tilliten er tynnslitt, og det er begge parters ansvar å sørge for at den blir gjenopprettet. Men jeg mener ansvaret også ligger hos landets politikere, sier Gundersen, som representerer Ap i KS-styret, til Klassekampen.

Hennes kollega i styret, Ole Haabeth, er overfor NTB helt klar på at kravet om at lærerne skal være på skolen 7,5 timer hver dag, må frafalles. Han poengterer at det gjorde forhandlingsutvalget da meklingen ble gjenopptatt i forrige uke. KS skal isteden ha foreslått 35 timers tilstedeværelse i uka, tilsvarende sju timer hver dag.

– Det virker på meg som om Utdanningsforbundets forhandlere er i en veldig vanskelig situasjon, i og med at medlemmene stemte ned deres anbefalte forslag med så klart flertall. Jeg er redd vi står overfor en streik som vil vare en stund, men vi skal selvsagt gjøre det vi kan for å unngå det, sier Haabeth.

Ivar Johansen, som representerer SV i KS' hovedstyre, har markert seg som motstander av arbeidstidsavtalen som KS ønsker innført i skolen, og sier han kanskje vil fremme et nytt forslag på tirsdagens styremøte.