I noen tilfeller har fylkeskommunen kjøpt tjenester for over to millioner uten at de er lyst ut på anbud, slik loven krever.

— Det mest alvorlige her er at det ikke har vært noen form for internkontroll som kunne ha hindret disse innkjøpene, sier Vidar Kleppe (Demokratene), leder i kontrollutvalget i Vest-Agder.

Torsdag behandlet de en rapport fra Vest-Agder fylkesrevisjon der konklusjonen er klar: Av 12 innkjøp som ble undersøkt, er reglene brutt i åtte av tilfellene.

To millioner

I rapporten som nå skal behandles av politikerne, kommer det fram flere brudd på reglene om offentlige innkjøp (se fakta). Her er noen av dem:

• Fylkeskommunen har kjøpt helsereiser til sine ansatte for en million i en periode på tre år (2010 - 2013). Selv om de har hørt med flere aktører på forhånd, burde dette vært konkurranseutsatt i henhold til reglene. Ordningen er nå avsluttet.

• Kulturenheten i fylkeskommunen har leid biler for 400.000 kroner året i 2012 og 2013. Bilene har blitt brukt av utøvere som er engasjert av fylkeskommunen. Heller ikke her er reglene om offentlig anskaffelse fulgt.

• Tannhelsetjenesten i Vest-Agder har i flere år kjøpt tjenester fra Nor Tekstil som klær til tannhelsetjenesten uten noen formell avtale. Da den først ble formalisert, ble det ikke gjennomført noen konkurranseutsettelse. Den formaliserte avtalen var på 2,2 millioner.

- For tidlig

Fylkesrådmann Kristin Tofte Andresen vil ikke kommentere de enkelte forholdene. Hun vil først gjennomgå rapporten grundig.

— Generelt kan jeg si at dette ofte er et komplisert regelverk, ikke minst for en organisasjon som vår som er bidragsyter og avtalepart i mange ulike sammenhenget, sier Andresen.

— Viser dette at dere har vært for dårlige på innkjøpene?

— Jeg kan ikke gå inn på de enkelte punktene før jeg har hatt anledning til å gå dypere inn i rapporten. Vi som organisasjon jobber godt med å sikre at regelverket blir fulgt, så det er mye bra i fylkeskommunen. Men det er sikkert punkter der vi kan bli bedre og vi ønsker denne rapporten velkommen. Det er bra at vi har hatt en slik gjennomgang.

2,2 millioner

I kontrollutvalgets møte torsdag, ble tannhelsetjenesten trukket fram som det mest alvorlige tilfellet. De hadde en avtale som trolig pågikk over ti år uten kontrakt.

Da fylkestannsjef Terje Andersen tiltrådte for to år siden, sørget han for å få en formell avtale på seks år. Denne har en verdi på til sammen 2,2 millioner, men ble altså ikke utlyst.

— Det var et forsøk på å rydde opp i forhold som ikke var hundre prosent korrekt. Det er mulig det ikke ble gjort på rett måte. Det beklager jeg og det skal vi ordne opp i, sier Andersen.

Ikke bevisst

Mens fylkesrevisor Terje Osnes påpeker at det tross alt dreier seg om en liten andel av de totale innkjøpene, mener Vidar Kleppe at dette er en av de mest alvorlige sakene han har vært borti.

— Men jeg er glad for at fylkesrådmannen nå sier at hun skal jobbe med dette, sier han.

- Læring er viktigst

Fylkesrevisor Terje Osnes er enig i at innkjøpet som tannhelsetjenesten har gjort er det mest alvorlige.

— Vi er jo forsiktige med hvordan vi uttrykker oss, men det er var nok det mest uheldige, sier Osnes.

Han vil ikke konkludere med at de har avdekket spesielt mange brudd. De har nemlig sett på tilfeller der det var størst sjanse for å finne feil. I tillegg utgjør bruddene kun en liten del av fylkeskommunens samlede innkjøp.

— Det viktigste formålet med vår undersøkelse er at folk lærer, og at vi får til en forbedring. Det mener jeg at vi allerede ser, sier Osnes.