— De etterlatte reagerer veldig sterkt på løslatelsen, og kan ikke forstå begrunnelsen for dette, sier familiens bistandsadvokat Alf Ånund Breive til Fædrelandsvennen.

Det var onsdag denne uken at den 39 år gamle grimstadmannen ble sluppet fri fra varetekt, melder avisen Setesdølen.

Mannen har sittet fengslet siden drapsnatten i mai i fjor, men Agder lagmannsrett ga forsvarer John Christian Elden medhold da han anket tingsrettens siste fengslingskjennelse på fire uker.

- Uvanlig

— De etterlatte skjønner ikke at han skal løslates før rettssaken etter en slik siktelse for drap. Det er også svært uvanlig å løslate før rettssak, sier Breive.

Han har vurdert kjennelsen og konstaterer at lagmansretten ikke har vurdert bevisene mot 39-åringen annerledes enn ved tidligere fengslingskjennelser.

— Det er verdt å merke seg at lagmannsretten har hengt seg opp i at det er uforholdsmessig å la ham sitte i varetekt. Men han har ikke sittet lenger enn siden mai i fjor, sier Breive.

I sin vurdering legger lagmannsretten blant annet vekt på at siktede ble pågrepet umiddelbart, at han har sittet fengslet i sju-åtte måneder, og at saken er ferdig etterforsket, men at det ikke er tatt ut tiltale.

Retten mener det er forhold som taler for at det kan støte allmennhetens rettsfølelse eller skape utrygghet dersom siktede løslates nå.

«Men de er ikke så tunge at de samlet sett, og i lys av motargumentene gir grunn til fengsling», heter det i kjennelsen.

Får ikke oppsøke Valle

Siktede forbys samtidig å oppsøke Valle og omegn til saken er behandlet i tingretten, tidligst i mai.

Grimstadmannen har erkjent å ha påført Helge Dahle knivstikkene som gjorde at han døde, men hevder å ha handlet i nødverge. I sin anke til lagmannsretten anførte forsvareren John Christian Elden blant annet at det er uklart om klienten vil tiltales for fortsettlig drap. Han mente at fare for oversoning er til stede i det siktede ikke har erkjent straffskyld.

Statsadvokatene i Agder har denne uka sendt saken over til Riksadvokaten for endelig påtaleavgjørelse.