Dagens svømmehall i Vennesla er ikke akkurat prangende. Rådmann Svein Skisland vil pusse den opp, ikke bygge ny hall. Foto: Frode Lindblom
KrF har bestemt seg i svømmehallsaken, men gruppeleder Daniel Bakken nekter å si om partiet vil stoppe eller gå videre med svømmehallen. Foto: Torstein Øen

— Mye penger, tenkte jeg da jeg så tallet. Om det er for mye, vil jeg ikke svare på. Vi i KrF har tatt en beslutning på gruppemøte mandag kveld, men vi sier ingenting, sier KrFs gruppeleder Daniel Bakken.

Nekter å si noe

Han sier KrF nå vil snakke med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

— Hva vi blir enige om, får dere vite i plan- og økonomiutvalgets møte tirsdag om en uke, sier Bakken.

— Er ikke det merkelig måte å drive politikk på? Dere har bestemt dere, men vil ikke si noe til velgerne om beslutningen?

— Nei. Svømmehallen er budsjettsak, og vi samarbeider med Ap og Sp. Vent å se. Vi sier hva vi mener når tiden er moden, sier Bakken.

Sp og Ap har gruppemøter tirsdag. Eivind Drivenes i Sp ville ikke si noe om hva han mener mandag kveld. Aps Berit Kittelsen svarte ikke.

De tre samarbeidspartiene i Vennesla har satt mye inn på å bygge ny svømmehall. De gikk til valg på ny svømmehall, og det vil sitte langt inne å kutte ut prosjektet.

Politikerne forutsatte at svømmehallen med stupetårn og 25-metersbasseng, inkludert noe ombygging av Venneslahallen, auditorium/foaje og lokaler til Moonlight skulle koste 98 millioner kroner.

Rådmannen mente rammen ikke holdt og ba politikerne stoppe prosjektet. Da ble Ap, KrF og Sp enige om å vente på anbudet. De håpet dårligere tider i byggebransjen ville hjelpe dem.

122,5 millioner kroner

Nå er anbudene kommet. Det billigste lyder på 122,5 millioner kroner, altså 24,5 millioner mer enn vedtatt i kommunebudsjettet.

Rådmann Svein Skisland ber på nytt politikerne glemme hele prosjektet. Han råder dem til heller å sette i gang utredning av en mye mindre utbygging. Skisland foreslår oppussing av Venneslahallen, universell utforming av garderober og en mindre oppussing av svømmebassenget på 12,5 meter fra 1964. Skisland mener Vennesla rett og slett ikke har råd til en svømmehall til 122,5 millioner kroner. Han har tidligere vært kritisk til drifstutgiftene til prosjektet. Bare de vil koste over ni millioner kroner i året.

Frp og Høyre vil stoppe

Frps gruppeleder Magne Hunsbeth sier prosjektet må stoppes. Han frykter et nytt kulturhus hvis ikke. Kulturhuset begynte på 36 millioner kroner, men endte til slutt på 86 millioner kroner.

— Vi vil stoppe hele prosjektet, og be om at det utredes et offentlig/privat samarbeidsprosjekt i stedet. Går ikke det, støtter vi rådmannens plan om en mindre oppussing av dagens anlegg, sier han.

Høyres gruppeleder Bernt Slettedal:

— Vi har ikke dekning for dette prosjektet. Jeg sier som vi i Høyre har sagt hele veien: Vi kan ikke øke eiendomsskatten for å bygge svømmehall. Det er aldri gøy å bryte valgløfter, så jeg forstår at KrF, Ap og Sp har problemer. Nå er tiden inne til at de viser ansvar, sier han.