Rune Hauan nektes å spille i kirkene i Hægebostad fordi han er homofil. Det opplever han som vondt. Foto: Lister24

HÆGEBOSTAD: — Det var vondt å få en slik beskjed, sier Hauan til Fædrelandsvennen.

Det var vondt å få en slik beskjed

Saken har sin opprinnelse helt tilbake til 2008. Da hadde Hauan vært organistvikar i Hægebostad i flere år. Men dette året ble han samboer med en

Rune Hauan nektes å spille i kirkene i Hægebostad fordi han er homofil. Det opplever han som vondt. Foto: Lister24

mann, og ble med det åpenlyst homofil.

— Sandrib innkalte meg til et møte og sa at han ikke ønsket at jeg var organist lenger fordi jeg er homofil, sier Hauan.

Ikke naturlig

Sandrip er denne uka på reise i Israel og er ikke tilgjengelig for Fædrelandsvennen. Men til Dagbladet sier han at det er ikke var naturlig for å bruke Hauan mer på grunn av hans legning.

- Når han har valgt å leve med en annen mann i et samboerforhold, så er ikke det noe som samsvarer med det vi underviser i våre menigheter, sier Sandrib til avisen.

På avisens spørsmål om hva han tenker rundt at mange vil kalle dette diskriminering, svarer soknepresten:

— Nei, jeg vil ikke kalle det diskriminering. Det er bare et valg vi gjør og som handler om at vi velger de organistene som vi foretrekker å bruke. Det er ingen i noe som helst arbeidsforhold som kan gjøre krav på eller ha spesielle forventninger om at man skal få arbeid et sted.

LES OGSÅ: Biskopen ber konservative bli i kirken

Hauan har vært organist siden 2001, og var lenge før 2008 fast ansatt som det i Lyngdal kirkelige fellesråd.

— Da jeg måtte slutte som vikar i Hægebostad ba jeg om å få en samtale med soknepresten i Lyngdal. Men her var holdningen en helt annen, han hadde ingen problem med min legning. Det var en sterk lettelse å få, sier Hauan som fortsatt spiller for det meste i Kvås kirke.

Kan ha dekning

Sandrip kan ha dekning for å nekte en homofil organist å spille i henhold til lovverket.

I «Lov om forbud mot diskriminering på grunn av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk» heter det i paragraf 16:

«En arbeidsgiver må ikke i ansettelsesprosessen, herunder under intervju eller på annen måte, innhente opplysninger om søkerens seksuelle orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. Dette gjelder likevel ikke opplysninger om søkerens samlivsform dersom det inngår i formålet for virksomheten å fremme bestemte religiøse, kulturelle eller politiske syn, og arbeidstakerens stilling vil være av betydning for gjennomføringen av formålet».

Kai Steffen Østensen Foto: Kjartan Bjelland

— Det er på høy tid å diskutere hvorfor kirken skal ha lov til å ha dette unntaket, særlig etter kirkemøtets vedtak om at likekjønnede skal kunne gifte seg i kirka, sier Kai Steffen Østensen.Han er representant av Åpen folkekirke og medlem i Agder og Telemark bispedømme.

LES OGSÅ: Kirkemøtets ja til homofil vigsel

- Jeg opplever saken med Haugen som dypt urettferdig og oppsiktsvekkende, sier Østensen.

Vil ikke mene noe

Rita Jonasmo er leder for Eiken Soknerådsutvalg. Hun sier hun kun kjenner saken fra avisen og derfor ikke vil ha noen mening om den.

- Det kan være vi skal drøfte dette i utvalget, og før det vil jeg ikke si noe, sier hun.

LES OGSÅ: Dannet ny menighet på grunn av homosaken

Etter det Fædrelandsvennen kjenner til har ikke saken vært drøftet i Hægebostad kirkelig fellesråd, og Sandrib skal ha tatt avgjørelsen om å stenge Hauan ute på egenhånd.

Kirkeverge for de kirkelige fellesrådene i Lyngdal og Hægebostad,Carl Magnus Salvesen, bekrefter at det ikke er gjort noe formeltvedtak om å nekte Hauan å spille orgel i Hægebostad.

- Nå skal viha et møte med Hauan, soknepresten i Hægebostad og lederen avmenighetsrådet for å drøfte denne saken, sier Salvesen som ikkeønsker å kommentere saken ut over det.

Støtteerklæringer

Det var avisen Lister24 som omtalte saken først mandag.Etter at dette ble kjent har Hauan mottatt svært mange støttehenvendelser.

— Det varmer, sier han.