Mette Gundersen bruker ordet "grums" om Høyre og Frps forslag. Hun sier at et innvandrerregnskap kun kan brukes til å ekskludere og stigmatisere grupper. Foto: Torstein Øen

— Vi har lenge etterlyst en utredning om sosiale og økonomiske kostnader med innvandringen, slik vi utreder og analyserer alle andre grupper. Det håper vi nå på flertall for i Kristiansand bystyre, etter KrF-varaordfører Jørgen Kristiansens utspill tidligere i uken, sier Frps gruppeleder Tor S. Utsogn.

LES OGSÅ:

LES OGSÅ:

Høyre vil regne

Vi trenger å vite hva innvandingen koster og hva det fører til i byen. Har vi ressurser nok til å integrere dem? Blir alle assimilert, får de jobb, eller integrerer vi til trygd og passivitet?

Høyres gruppeleder Hans Otto Lund, sier dette til Fædrelandsvennen:

— Kvalitetssikring er positivt. Vi trenger å vite hva innvandingen koster og hva det fører til i byen. Har vi ressurser nok til å integrere dem? Blir alle assimilert, får de jobb, eller integrerer vi til trygd og passivitet? Vi må basere politikken på kunnskap, sier Lund.

Ordfører Arvid Grundekjøn skriver i et leserinnlegg: "Hvorfor reservere seg mot fakta som bl.a. kan hjelpe oss som politikere bedre å forstå de utfordringer vi også har, bl.a. vedrørende integrering, «bærekraft» og radikalisering? (...) Vi trenger også å forstå kostnadsbildet relatert til innvandring."

LES OGSÅ:

— Stigmatiserende

Mette Gundersen i Ap er svært negativ til den politikken som Høyre og Frp nå vil ha gjennomført.

Mette Gundersen bruker ordet "grums" om Høyre og Frps forslag. Hun sier at et innvandrerregnskap kun kan brukes til å ekskludere og stigmatisere grupper. Foto: Torstein Øen

— Varaordfører Jørgen Kristiansen åpnet dette ballet ved å spørre om vi gjør byen en bjørnetjeneste med stor innvandring. Nå må han avklare hvor han vil med byen. Innvandrerregnskap har kun ett formål: Å stigmatisere og ekskludere grupper, sier hun, og fortsetter:Høyre og Frp sliter på målingene. Nå trekker de fram gammel grumsete Frp-politikk. Tenk hvis vi heller kunne diskutere mulighetene som ligger i internasjonalisering og mangfold. Innvandrerne i Kristiansand er altså mennesker som har fått lovlig opphold i Norge - og som har all rett til å være her. De kan ikke regnes vekk, sier Gundersen.

Du trenger ikke doktorgrad for å skjønne at analyser av aldersgrupper er noe helt annet enn å ta ut etniske grupper og regne på dem spesielt.

— Men vi regner på alle andre grupper, som unge på sosialhjelp, antall eldre ... ?

— Du trenger ikke doktorgrad for å skjønne at analyser av aldersgrupper er noe helt annet enn å ta ut etniske grupper og regne på dem spesielt. Hvis de borgerlige frykter dårlig integrering, må de be sin regjering om økt integreringstilskudd. I norske asylmottak sitter tusenvis som har fått opphold og venter på å bli bosatt. Løs problemer i stedet for å skape problemer, sier Gundersen.

- Gjennomgang

Så til KrF og klargjøring:

Jørgen Kristiansen distanserer seg fra sine partnere i Høyre og Frp:

Jørgen Kristiansen, varaordfører i Kristiansand mener vi gjør nordmenn og innvandrere en bjørnetjeneste hvis byen tar i mot flere innvandrere enn den greier å integrere. Foto: Kjartan Bjelland

Et økonomisk innvandreregnskap har ingen hensikt, fordi det kun er kostnadene som kan tallfestes. Det vil ikke KrF støtte. Det jeg har etterlyst er en gjennomgang av virkemiddelapparatet. Jeg snakket om sosioøkonomisk oversikt, men det var en uheldig formulering. Jeg fastholder at vi gjør både oss selv og innvandrerne en bjørnetjeneste hvis vi tar i mot flere enn vi greier å integrere, sier Jørgen Kristiansen.

Han sier KrF må komme tilbake til hva de eksakt vil gå inn for skal utredes i forbindelse med innvandring.

— Kristiansand skal være en nestekjærlig by, og KrF er for å hjelpe mennesker i nød. Men vi tar altså imot fire ganger flere enn de andre storbyene. Er det klokt?

Kristiansen reagerer på Ap-lederens angrep.

— Det må ikke bli helt tabu å diskutere innvandring, sier Kristiansen.

Blir debatt i bystyret

Det ligger an til innvandringsdebatt i bystyret før jul. Demokratenes Vidar Kleppe har notert seg Jørgen Kristiansens utspill og sendt interpellasjon til ordføreren. Den må behandles i bystyret.

— De sosiale og økonomiske konsekvensene ved den store innvandringen til Kristiansander et tema som jeg gjentatte ganger de siste tiårene har tatt opp politisk - uten å ha fått den nødvendige støtte, skriver Kleppe og ber ordføreren svare på følgende spørsmål:

— Serordføreren behov for en evaluering avKristiansand kommunes«bosettingspolitikk«ovenfor asylsøkere og flyktninger - der også de økonomiske kostnadene tas med?