Oslo: Når digital-TV blir bygget ut, vil det være mulig å ta inn 20-25 TV-kanaler i alle deler av landet. Utbyggingen starter i slutten av neste år eller senest på nyåret 2007. Og utbyggerne av det nye digitale TV-nettet har flere godbiter å by på:

I løpet av noen år vil antallet kanaler kunne utvides til nærmer 50. Dessuten blir det digital-radio med bedre lyd, et langt mer spennende tekst-TV og andre tekniske muligheter når utbyggingen er fullført.

Neste år

Norges Televisjon (NTV) er klar til å starte utbyggingen av det digitale nettet straks de får konsesjon fra Samferdselsdepartementet.

– Hvis vi får konsesjon like over nyttår, går vi i gang med å sette opp de nye digitale senderne straks snøen går til våren, forklarer Rolf Brandrud, informasjonssjef i NTV. Den operasjonen innebærer at det rent fysisk skal skiftes utstyr i rundt 1.000 TV-sendere over hele landet.

Brandrud forteller at det som kalles «digitalisering av bakkenettet» skal skje region for region i elleve regioner. Grensene følger regionsendingene til NRK.

– Vi kan kanskje komme i gang med sendinger i den første regionen før jul i 2006, eventuelt våren 2007. Så går det slag i slag til hele landet er digitalisert, sier Brandrud. NTV har foreløpig ikke bestemt hvilken region som skal tas først.

Må kjøpe boks

Når digitaliseringen starter, vil det bli massive informasjonskampanjer i NRK og TV2. Andre kanaler vil også bli tatt i bruk for å fortelle tv-seerne hva som skjer.

Det den enkelte TV-seer må gjøre, er å skaffe seg en boks som kobles til fjernsynet. Gjennom denne vil signalene som kommer fra den gamle TV-antennen bli omformet til digitale signaler slik at den gamle TV-en kan motta en flom av informasjon.

– Boksene vil bli solgt hos TV-forhandlerne. NTV er i diskusjon med produsentene av slike bokser om de krav som skal stilles. Vi er opptatt av at det skal være enkelt for brukerne, sier Brandrud.

– Boksen skal kun ha tre ledninger – en strømkabel, en antenneledning og en ledning mellom boks og TV. Når boksen er satt opp og brukeren trykker «På»-knappen skal alt fungere.

Koster penger

Boksen skal ikke koste mer enn ca. 1.500 kroner. Det har Stortinget bestemt da det ble vedtatt at det norske bakkenettet skulle digitaliseres. For denne summen får seerne bedre bilde og lyd og alle kan ta inn NRKs TV— og digitalradiotilbud uten å måtte betale noe ekstra.

TV2 har derimot varslet at det kan bli lisens når kanalens nåværende konsesjonsperiode er ute, og mange av de utenlandske kanalene koster penger.

Gjennom datterselskapet NTV pluss vil NTV tilby betalingskanaler ut over en grunnpakke. Det er for tidlig å si hva prisen blir, men det digitale bakkenettet skal være konkurransedyktig med prisen på satellitt- og kabelabonnement.

Det digitale bakkenettet skal i første rekke nå fram til de 600.000 husstandene som ikke har kabel eller satellittmottak, men vil også være et alternativ for dem som har en slik løsning i dag. Digitalt bakkenett vil by satellitt- og kabel-TV-selskapene konkurranse.

50 kanaler

Når en region er digitalisert, TV-seeren har kjøpt boksen, plugget de tre ledningene og trykker «På»-knappen skal det være mulig å ta inn 20-25 kanaler fra første dag.

Seks måneder etter at de digitale sendingene starter, blir det analoge nettet slukket. De som ikke har skaffet seg digital-boks får da svarte skjermer mens de som har boksen og har vent seg til den nye teknologien vil få nye tilbud fra det digitale nettet.

Antallet kanaler kan utvides til nærmere 50. Med tiden kan det også bli mulig å ta imot internett via det nye digitale systemet, men det er lengre fram.