KRISTIANSAND: — Onsdag kveld beslagla tollvesenet 28 kilo khat i en rutinekontroll. Dette er et ganske stort beslag, sier Leif Vagle, etterforskningsleder ved Agder Politidistrikt.

20-åringen ble stoppet da han kom av «Christian IV» onsdag kveld. Han er av norsk opprinnelse, og er en kjenning av politiet.

— Han oppbevarte khat-en i bagasjen, og han har erkjent forholdet, forklarer Vagle.

Khat regnes som et narkotisk stoff og er sentralstimulerende.

— Det har en relativt svak rusvirkning, en brukerdose er på hele 250 gram. Khat er ikke uvanlig i de afrikanske miljøene, sier Vagle

Vagle forteller at det ikke er ofte khat beslaglegges, men når det først blir beslaglagt, er det som regel mange kilo av gangen.

— 20-åringen ville ikke oppgi hvem han hadde kjøpt khat-en av, men bladene var rimelig ferske. Khat-en er nå sendt til Kripos for destruksjon, opplyser Vagle.

Ifølge Sosial-og helsedirektoratets hjemmesider er khat en plante som inneholder stoffer med en stimulerende virkning, som likner på amfetamin, men er betydelig svakere. Khat dyrkes i store mengder i Nordøst-Afrika og Sørvest-Arabia. Bladene må være ferske for å gi rusvirkning.