KRISTIANSAND: Onsdag formiddag foregikk en rekke budsjettforhandlinger på ordfører Jan Oddvar Skislands kontor. Målet var å få til en bred koalisjon mellom Ap, Høyre og KrF. Både i Høyre og Ap var man innstilt på å samarbeide på tvers av blokkene.

Men Ap har så langt ikke vært villig til å bryte forbindelsene sine med SV. Dermed nektet Høyre i formiddag å være med videre. Høyre mener det blir totalt utvisking av skillelinjer hvis partiet skal inngå samarbeid med SV.

Høyre spilte ballen tilbake til KrF, og ba ordførerpartiet velge side. Det er en kjent sak at ordfører Skisland foretrekker venstresiden hvis han ikke greier storkoalisjon. Timenes vil heller til høyresiden.

Høyres melding førte til at KrF først gjennomførte et timeslangt møte med Høyre, deretter ett med Ap.

To alternativer er sannsynlige utganger på KrFs tvangssituasjon i øyeblikket:

1. Flertall mellom Høyre og KrF, med en eller annen form for støtte fra Frp. Frp kan enten støtte subsidiært eller bli tvunget til å støtte fordi to blokkforslag settes mot hverandre i bystyret.

2. Flertall mellom Ap og KrF, med subsidiær støtte fra SV. Den siste stemmen for å få rent flertall vil komme fra småpartier som Pensjonistpartiet, Senterpartiet eller De Grønne.

Anne Ma Timenes (KrF) vil ikke kommentere forhandlingene, utover å si at mye gjenstår, at samtalene pågår og at hun skal fortelle mer etterhvert. Hun har fortsatt håp om storkoalisjon.

Men Ap har også en valgsituasjon, eller er i en tvangssituasjon, hvis partiet vil ha innflytelse:

Ap må velge mellom SV på den ene siden og KrF/Høyre på den andre. Partiets valg henger trolig nøye sammen med hvordan Aps forhandlere tror KrF tenker. Hvis Ap tror KrF går til venstre, kan de sitte stille og vente på å si velkommen. Tror Ap at KrF går til høyresiden, må partiet agere for å komme seg inn i varmen igjen.

Forhandler Terje Næss svarte slik da vi spurte om Ap kan være villig til å bryte med SV.

— Vi er i forhandlinger, da kan vi ikke kommentere noe.

Bystyretmøte i kveld blir spennende. Forhandlingene vil muligens foregå i korridorene under møtet.