For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player. KRISTIANSAND: — Aller helst vil vi kose oss i sola, men slik er det dessverre ikke, forteller politibetjent Erling Egge.

Til nå denne sommeren har politiet i Agder skrevet ut 160 forenklede forelegg, tre anmeldelser og gitt 182 advarsler for fartsovertredelser, til sammen 345. Bare i går kveld ble 12 fartssyndere tatt, åtte i Risør og fire i Kristiansand.

Sammen med makker Sveinung Alsaker var Egge ute med politibåten i går ettermiddag.

Under fem minutter etter at politibåten har lagt fra kai, må politimennene i aksjon.

En diger daycruiser kommer flyvende lavt over bølgetoppene på Byfjorden innover mot Fiskebrygga.

Politibåten dreier rundt og avskjærer båten.

— Vi klarte å stoppe ham, før han kom inn i området i havnebassenget som har begrensning på seks knop. Vi gjorde føreren klar over hvilke fartsgrenser som gjelder, og derfor fikk han ikke advarsel eller forelegg, forteller Alsaker.

Føreren av daycruiseren ønsket ikke å snakke med Fædrelandsvennen.

— Folk har et krav om å kunne ferdes trygt på sjøen, sier Egge.

— Noen kjører som om det skulle være siste turen, sier Egge.

Farlig fort

Politioverbetjent Ove Austenaa koordinerer Agder-politiets sjøtjeneste.

— Fart er farlig. Kjører du fort og er ukyndig på sjøen, kan det gå galt. Det er fort gjort å bli kastet over bord, mener Austenaa.

Austenaa minner om at 40 knop tilsvarer 75 kilometer i timen, og at i båter har man ikke sikkerhetsutstyr som sikkerhetsbelter og airbag.

— Kjører du på land eller kolliderer i den farten, er du ille ute. Da er du overlatt til naturkreftene, det tenker ikke folk over, mener Austenaa.

Med stadig større og raskere båter blir det mye klager til politiet.

— Det er ikke en fire hesters Marna som gjelder lenger. Vi får så mye klager, folk er fortvilet, forteller Austenaa.

Austenaa oppfordrer folk til å ta hensyn på sjøen.

— Store båter drar med seg «halve havet» og skaper store bølger. Dette er det mange uerfarne førere som ikke tenker på, sier Austenaa.

Austenaa forteller at det er en klar økning i antall fartsovertredelser i forhold til i fjor. Dette har sammenheng med flere forhold. Politiets innsats på sjøen er doblet, årets sommervær har vært bra, og politiet har vært mer opptatt av fartsovertredelser og promille.

For unge

Et annet problem for politiet er de mange unge førere som har altfor stor motor på båten.

— De fleste foreldre kjøper båter med for store motorer til barna sine. En liten gummibåt med en 9,9 hester går vanvittig fort. Det kan være livsfarlig. De har ikke begrep om hvor fort det går, mener Egge.

Til nå i år er det delt ut 50 forenklede forelegg der barn har kjørt for store eller for raske båter. Samtidig mener Egge at de aller fleste oppfører seg pent når de er på sjøen.

40 med promille

Som Fædrelandsvennen skrev i forrige uke, er promillen også et problem på sjøen.

— Til nå er over 40 tatt langs Sørlandskysten. Vi driver ikke med promillekontroller slik som på veien. Da er 40 et høyt tall, sier Egge.