OSLO: De tror et skifte vil gi moderate økonomiske effekter.I årets siste rapport fra DnB NOR Markets om de økonomiske utsiktene framover legges det til grunn at vi får et regjeringsskifte denne høsten. Men de tror på et fortsatt lavt rentenivå i årene framover. Anslaget er at styringsrentene fra Norges Bank er oppe i 2,75 prosent om ett år. Kun knappe 0,25 prosentpoeng vil i tilfelle skyldes et regjeringsskifte, ifølge DnB-økonomene.

Bildet som tegnes, er en norsk økonomi i høykonjunktur, men så langt uten presstendenser. Utviklingen tilsier at rentene bør økes, men uendrede renter i eurosonen begrenser sentralbanksjef Svein Gjedrems handlefrihet, påpekte seniorøkonom Kyrre Aamdal da rapporten ble presentert onsdag. En økt renteforskjell til eurosonen gir frykt for styrket kronekurs.

Regjeringsskifte

I valgkampen har dagens regjeringspartier advart mot at et regjeringsskifte vil reversere framgangen i økonomien. DnB-økonomene er ikke av samme oppfatning.

– Det er ingen grunn til å vente at det skal gå mer galt med norsk økonomi med det ene regjeringsalternativet enn det andre, sa Aamdal.

Bildet han tegner av norsk økonomi med en ny regjering er at offentlige utgifter sannsynligvis vil øke, skatte— og avgiftsnivået antas å stige noe. Samtidig vil en mer ekspansiv politikk bidra til økt aktivitet, høyere sysselsetting og lavere arbeidsledighet.

– Lavere ledighet gir grunnlag for økt lønnsvekst, men forsterket inntektspolitisk samarbeid vil holde lønnsveksten i sjakk den første delen av perioden, mener Aamdal.

I sum tror han utslagene på prisveksten og rentene i løpet av perioden vil være moderate.

Handlingsregelen

Aamdal viste også til at Aps alternative budsjetter har holdt regjeringens balanse gjennom inneværende stortingsperiode, og SV har også vist seg moderate. Fremskrittspartiet har vært det partiet som hele tiden har ønsket å bruke mer oljepenger og støtter heller ikke handlingsregelen som rettesnor for finanspolitikken.

Han pekte på at dagens regjering er avhengig av å forhandle seg fram til et budsjettflertall i Stortinget, og da kan det lett bli tatt grep i en sen nattetime som kanskje ikke er så fornuftige. Et rødgrønt alternativ vil sannsynligvis føre en mer ekspansiv finanspolitikk, men samtidig vil det ha flertall i Stortinget, og ansvarlig budsjettpolitikk kan dermed få større vekt, påpekte Aamdal. (©NTB)