Oslo (NTB): I tredje kvartal i år ble det åpnet 769 konkurser. Det er en nedgang på 20 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.Det har vært en jevn nedgang i tallet på konkurser i nesten alle fylker.

I Troms, Hordaland og Vestfold økte likevel tallet på konkurser, men med 18 prosent eller mindre.

Flest i Oslo

Størstedelen av konkursene – 21 prosent – finnes i Oslo, fulgt av Hordaland med nesten 10 prosent.

514 av de totalt 769 konkursene er foretakskonkurser. Over 14 prosent færre foretak ble slått konkurs sammenlignet med tredje kvartal i fjor.

De resterende 255 konkursene gjelder enkeltpersonforetak, inklusive personlige konkurser, og det var 30 prosent færre slike konkurser i tredje kvartal i år enn i tilsvarende periode i fjor.

Flest konkurser i varehandel

Nesten tre av ti konkurser finner vi innenfor varehandel og reparasjon av kjøretøyer og husholdningsapparater. Tallet på konkurser innenfor denne næringen er 4,5 prosentpoeng høyere enn i tredje kvartal i fjor.

Menn sto bak 92 prosent av enkeltpersonforetak som gikk konkurs dette kvartalet. Tallet omfatter også personlige konkurser. Størst er delen mannlige innehavere som ble slått konkurs i Østfold med 93 prosent. Det er spesielt innenfor bygge— og anleggsbransjen – en tradisjonelt mannsdominert næring – at menn måtte gi opp virksomheten sin.

20 prosent av kvinnene som gikk konkurs, finner vi i Hordaland. Av de 20 konkursene kvinnene sto bak, er fire innenfor hotell- og restaurantvirksomheten og like mange innenfor næringen eiendomsdrift, utleie og forretningsmessig tjenesteyting. (©NTB)