Mandal: Tanzanias statsminister Fredric Sumaye var i Norge og Mandal i forbindelse med begravelsen til Haydom-kongen Ole Halgrim Evjen Olsen fredag. Dagen etter var statsministeren og hans følge, blant andre Mandal-ordfører Åse Lill Kimestad på vei fra lunsj til neste post i programmet. De kom tilfeldigvis fordi under konsertene til bandittene og kjeltringene. Statsministeren fattet interesse for musikken og tok seg tid til å overvære et jazznummer før han hastet videre. videre.

De mer menige publikummerne var også fornøyd:

— Dette er helt herlig. Guttene er utrolig flinke og skaper skikkelig stemning. Det er gøy å se at de er så unge og at de stortrives sånn med å spille, sier Eva Johansen med et smil. Hun er mandalitt og tilskuer denne ettermiddagen. På armen har hun Jonas Wremer på snart to år. Han er også fornøyd med guttenes musikalske uttrykk, og deler rundhåndet ut applaus til den unge gruppen. Røverne består av fem blåsere, en trommis, en bassist og en på tangenter. Hvem som er kjeltringen får man bare gjette seg til.

Jazz og utepils

— Disse guttene er verdt å satse på, mener festivalsjef Rune Sagebakken. - De produserer egne låter også, det er jo fantastisk. Vi trenger flere slike kjeltinger, gliser han fornøyd.

Årets festival er den tiende, og har trukket mange folk til byen. Ikke et eneste sete er ledig rundt Hestetroa, og utepilsen skummer fra annethvert bord. Sola har steket hele formiddagen, og stemningen er deretter.

— Vi er veldig fornøyd. Det er jo folk overalt. Meningen med festivalen er å lage liv i byen. I dag kjører vi åpen dag og flere gratis konserter på tre scener for å skape litt blest og få opp stemningen. Jeg tror publikum setter pris på det, smiler festivalsjefen.

Variert program

Lørdagens jazz startet med gateparade gjennom gågata. I ekte New Orleans-stil ledet drillpiker og en umbrella-man musikantene gjennom folkemassene i den trange gata.

— I New Orleans er det alltid en paraplymann som går først i paradene. Opprinnelig var det en slags happy begravelsesparade, du ser jeg har sørgebånd i hatten. Der borte har de ikke paraply på grunn av regnet, men tvert imot for å beskytte mot sola. Det samme gjelder her i dag, stråler Sverre Schjøtt Steen, Mandalparadens umbrella-man.

Etter opptoget varmer Vox Humana opp jazzteltet med glade toner og lystig sax.

Jazz handler mye om improvisasjon, sier dirigenten før koret våger seg ut i latinosjangeren og en ikke ukjent vorspielklassiker. De klapper energisk og roper det ut: - Tequila!

tone.thorgrimsen@fedrelandsvennen.no