BIRKENES: — Vi som politikere vil ta vare på kulturen og kulturaktivitetene i Birkenes. Nå legges det opp til at kulturen kjøres inn på servicesenteret uten at vi får mer enn halvannen uke å tenke på. Mens de som har jobbet med denne omorganiseringen av kommunen har holdt på i åtte måneder. Politikerne får svært kort tid på seg. Jeg føler vi er presset til å gjøre et vedtak nå i juni. Selv foreslo jeg å utsette dette til september - men da måtte jeg bare rygge!

Dette sier en engasjert leder for oppvekst- og kulturutvalget, Asgeir Røstad (A) til Fædrelandsvennen.

Møtet kom i gang en time senere enn tenkt i går, ettersom det hele begynte med en stor redegjørelse i plenum om hele prosjektet, i regi av prosjektleder Kjell G. Olsen.

Et enstemmig kulturutvalg gikk inn for mindretallsforslaget fra omorganiseringskomiteen. Her heter det blant annet at det er viktig med en overordnet leder for oppvekst og kultur for å sikre et mest mulig likt tilbud ved alle avdelinger.

Nå settes det ned en rekke undergrupper som skal se på reduksjoner i alt fra lønn til drift. I kulturdelen skal det kuttes 400.000. — Kulturen må heller se på seg selv. De må tenke nytt og gå inn i eldreomsorg, helse, skole. Kan de hjelpe unge og eldre, kan vi spare på utgiftene på andre felt, sier Røstad.

— Her går det altfor fort i svingene. Men om vi synes det går for fort, er det best å velge mindretallets løsning, mente Arild Windsland (H).

— Jeg vil komme til å jobbe hardt for å opprettholde de to stillingene på kulturkontoret. Men de må være villige til å se på sin egen arbeidssituasjon og kanskje gå inn på andre områder. Jeg tenker blant annet på næring der du har gårdsdrift kombinert med kultur. Og kanskje må vi kutte de store arrangementene i hallen som vi bruker mye penger på, sier Røstad.