Sykefraværet i Vest-Agder fortsetter å gå ned. Det totale fraværet, både egenmeldt og legemeldt, i fylket var på 6 prosent 2. kvartal 2005, mot 7,1 prosent samme kvartal i fjor.

Tilsvarende tall for hele landet viser et sykefraværet på 6,3 prosent i 2. kvartal 2005. – Vi er svært glade for at sykefraværet fortsatt synker og at målrettet innsats gir resultater, sier avdelingsdirektør Per Lund i Trygdeetatens arbeidslivssenter i Vest-Agder.

Det legemeldte fraværet gikk ned med 20 prosent sammenliknet med i fjor, og nivået er nå på 5,2 prosent. Tilsvarende tall for landet er 5,5 prosent.

120 millioner spart

En konsekvens av at sykefraværet går ned, er at det også skjer en reduksjon i trygdeetatens utbetalinger til sykepenger. I første halvår i år har utbetalingene til sykepenger i Vest-Agder blitt redusert med vel 120 millioner kroner i forhold til samme periode i fjor. Utgiftene til sykepenger i første halvår i år var rundt 343 millioner kroner. For 2. kvartal var det en nedgang i utgiftene på 22,8 prosent.

Flere i delvis arbeid

Per Lund viser også til en økning i bruk av gradert sykmelding. Nå har 20,4 prosent av de sykmeldte gradert ytelse, noe som betyr at de er delvis i jobb. Det tilsvarer en vekst på 31,1 prosent fra andre kvartal 2004 til andre kvartal 2005. — Målrettet innsats mot den enkelte er svært viktig. Arbeidet for å få ytterligere nedgang i sykefraværet må skje på arbeidsplassen, mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Det kreves systematisk arbeid med forebygging, tilrettelegging og tidlig igangsetting av tiltak, sier Lund.