Kristiansand: Du får ikke en fredelig handletur i Markens i tiden før valget. Partiene står som hauker på hvert gatehjørne for å få tak i potensielle velgere. Men hvem er den beste sankeren?

Valgpatruljen ga hvert parti ti minutter til dele ut så mange brosjyrer som mulig.

Slengbemerkninger til Frp

Frp-erne opplever mange slengbemerkninger når de står på stand i Markens.

— De roper «rasister» og «møkkaparti», men sånn er det bare, det må vi tåle, sier en av utdelerne.

En mann blir tilbudt en brosjyre av Anette Withers. Han ser på den og gir den tilbake til henne.

— Hvorfor gjorde du det?

— Jeg så hva det var og da ville jeg ikke ha den likevel.

— Hvorfor ikke?

  • Jeg gadd ikke, sier mannen og forsvinner.

Lurt smil for pensjonistene

Odd Salvesen og Pensjonistpartiet tar det med ro når de står på Markens og deler ut brosjyrer. Det viktigste er å ha tid til å stoppe og prate med folk.

— Hvem gir dere brosjyrer til?

— Folk som ser ut til å sondere til Pensjonistpartiet.

— Må de ha grått hår?

— Nei, men et lurt smil. Jeg ser folk an, i ni av ti tilfeller er de positive. Men det hender de blir fornærmet, humrer Salvesen.

SVs taktikk

— Taktikk ja, sier Maxime Marien i SV og gjør seg klar til å legge ut.

— Du må se folk litt an, måten de sender deg blikk på. Hvis de ser litt stresset ut lar du dem gå forbi. En guttegjeng tar ikke imot, men hvis en gutt derimot kommer med dama si, da tar han imot, sier Maxime.

Konkurranseinstinkt i KrF

— Kan dere ikke kutte ut Dagrun på oversikten da? Hun har jo nesten ikke delt ut noen brosjyrer, bare stått og snakket med folk, klager Jørgen Kristiansen.

Tellingen er over og de fem på standen har totalt delt ut 118 brosjyrer. De fleste klarte rundt 30. Dagrun er unntaket. Hun delte bare ut åtte. Valgpatruljen faller likevel ikke for smigeren, og lar Dagrun telle med. Resultatet er et snitt på 24 brosjyrer per person.

Venstre roper til ingen

Den dagen Valgpatruljen besøker Venstres stand i Markens er også nestleder i partiet, Olaf Thommesen, på besøk. Nå går han rundt med brosjyrer og spør «Har du vurdert Venstre i år?». Det er egentlig meningen at han skal holde en appell etterpå, men lar det være. Han synes ikke det virker som interessen er stor nok.

— Det blir bare dumt å stå å rope i Markens når ingen gidder å høre på, sier nestlederen før han gir seg i kast med å verve nye velgere.

Høyre lokker med godteri

— Hvis de er hyggelige og tar brosjyren får de et sukkertøy også, humrer Tore Underland. Han er i full gang med å sanke velgere. Brosjyrene er i den ene hånda og bollen med blåhvite sukkertøy i den andre. Underland er i godt humør. De forbipasserende er nemlig så hyggelige.

— Dette er sabla gøy. Ingen slenger ukvemsord mot oss og jeg treffer mange hyggelige mennesker, sier Høyre-mannen og ler.

Ivrige hos Arbeiderpartiet

— Hva skjedde? Hvor ble det av alle sammen? Mette Gundersen står undrende igjen ved standen. De syv andre medarbeiderne har nettopp forsvunnet i alle retninger da de ble fortalt om Valgpatruljens brosjyrekonkurranse.

— Når de er mer opptatt av å tekkes Fevennen enn å bemanne sin egen stand blir jeg bekymret, ler Gundersen.

Men jakten fører til gode resultater. En av medarbeiderne greide å dele ut 37 brosjyrer på ti minutter. Det er trolig ny rekord.

— Jeg delte ikke ut så mange brosjyrer, men fikk til gjengjeld både klem og kyss fra en velger, sier utdeler Else fornøyd.

PS! Senterpartiet er ikke med i testen fordi partiet ikke hadde folk til å stille på stand før helgen.

Les testresultatene i Fædrelandsvennens papirutgave mandag!