Norges dyreste politietterforskning gjennom tidene, strenge sikkerhetstiltak, spesielle varetektstiltak og spesialbygget rettssal. Kostnadene knyttet til David Alexander Toska kriminelle løpebane er rekordstore.

Mer etterforskning

Utbyttet fra NOKAS-ranet er av politiet oppgitt til å være om lag 56 millioner kroner.

Allerede før rettssaken tar til, er det klart at etterforskningen og rettssaken av ranet vil koste opp mot 160 millioner kroner. Den 19. september starter maratonrettssaken i Stavanger tingrett, og saken vil vare minst fram til jul.

Politiet vil også følge rettssaken nøye. Etterforskningen etter ranet er på ingen måte avsluttet selv om rettssaken snart er i gang.

– Det er ennå mange av de tiltalte som ikke har avgitt forklaring. Det er interessant å følge med når de skal forklare seg i retten og se hva slags meretterforskning det vil utløse. Dessuten er en av de siktede fremdeles ikke pågrepet, sier politimester i Rogaland politidistrikt, Olav Sønderland, til NTB.

Rettsmedisinsk institutt opplyser at de har utført nærmere 2.000 DNA-analyser for NOKAS-etterforskningen. Prislappen på en analyse er 1.000 kroner, en sum som ikke utgjør så mye i det totale regnskapet. Likevel er DNA-prøvingen trolig vel anvendte penger. Av opplysninger som er lekket ut i forkant av rettssaken, baseres mye av bevisbyrden mot de 13 tiltalte på DNA-funn som etterforskerne har kommet over.

Advokatlønn

Bare advokatutgiftene vil beløpe seg til nærmere 150.000 kroner hver dag mens NOKAS-rettssaken pågår. Alle de tiltalte har to forsvarere som begge mottar statens faste satser for forsvarere i straffesaker. I tillegg kommer honorar i forbindelse med fengslingsmøtene og advokatenes forberedelser til saken, som også faktureres domstolen.

Fredag avsluttet partene rettsforhandlingene i de såkalte koffertsaken i Oslo tingrett. Ettersom David Toska satt som hovedtiltalt i helerisaken, har økt sikkerhetsnivå under rettssaken kostet domstolen minst 100.000 i økte sikkerhetsutgifter.

– Når vi har slike saker må vi hente tjenestemenn som skulle vært ute på gaten, til å stå i tinghuset, sier politiinspektør Stig Duås ved Oslo politidistrikt.

Menighetshuset Stavanger tingrett har sett seg nødt til å leie for å gjennomføre NOKAS-rettssaken er bygd om og forsterket for å forhindre mulige fluktforsøk. I tillegg er det et omfattende sikkerhetsopplegg og spesielle transportordninger for de tiltalte. Den totale prislappen på disse tiltakene er ikke kjent, men merutgiftene i forhold til en vanlig rettssak er beregnet til å være 18,6 millioner kroner. I tillegg er politiet blitt tildelt 14,9 millioner for økt vakthold.

I alt har sentrale myndigheter bevilget 157,5 millioner i forbindelse med NOKAS-ranet.

100 millioner

Politi— og påtalemyndighet mener Toska har vært involvert i ran og innbrudd for minst 100 millioner kroner. I tillegg til NOKAS-ranet er han tiltalt for ranet av minst 20 millioner kroner fra Gjensidige NOR i 2001 og for et mislykket forsøk på å bryte seg inn i Norsk Medisinaldepot samme år. Politiet i Oslo mistenker også at han var involvert i ranet av DnBs tellesentral på Løren i august 2000 der utbyttet var 19 millioner kroner.

Summen blir likevel liten når man ser på kostnadene forbundet med å oppklare lovbruddene og føre sakene i retten.

Under sin forklaring i den omtalte koffertsaken i Oslo tingrett oppga David Toska at han aldri hadde hatt noen vanlig jobb. 29-åringen er utdannet dykker, men har aldri brukt utdannelsen til vanlig lønnet arbeid.

Og dersom Toska og hans medsammensvorne skulle bli dømt for hva de er tiltalt for, opplyser Justisdepartementet at gjennomsnittlig døgnpris for en fange i norske lukkede fengsler er 1.500 kroner i døgnet.