Ved nevrologisk avdeling, Sørlandet Sykehus i Kristiansand, har overlege Unn Ljøstad og hennes medarbeidere de siste årene kartlagt infeksjoner etter flåttbitt (borrelia-infeksjoner). Kartleggingen har vist at 10% av alle ansiktslammelser på Sørlandet skyldes slike bakterieinfeksjoner, melder sykehuset i en pressemelding.

Ansiktslammelse er ingen uvanlig nevrologisk sykdom og den antatt vanligste årsaken er oppblussing av virus i ansiktsnerven. Det hyppigste viruset er trolig det samme som forårsaker forkjølelsessår (herpes simplex), men det er også kjent at flåttbittmikroben (borrellia burgdorferi), kan angripe ansiktsnerven.

Unn Ljøstads funn som er publisert i Journal of Neurology, taler også for at varig skade etter ansiktslammelser er mindre vanlig enn tidligere antatt. Alle hennes pasienter opplevde bedring av lammelsen, og bare 3% fikk varige problemer.

Borrelliainfeksjoner i sentralnervesystemet behandles tradisjonelt med langvarige intravenøse antibiotikakurer. Mye taler for at tablettbehandling er like effektivt. Ljøstad leder nå et prosjekt hvor de to behandlingsalternativene sammenliknes. De fleste større norske sykehus deltar i undersøkelsen som beregnes avsluttet innen 2 år.

Både undersøkelsen av ansiktslammelser og behandlingsstudien omhandler kun voksne pasienter.