For å se reportasje fra TvSør klikk på linken nederst i artikkelen.

KRISTIANSAND: Hele to av tre innbyggere i Aust-Agder ville stemt nei til en fylkessammenslåing hvis det var folkeavstemning i dag. I Vest-Agder alene ville et flertall sagt ja. Men totalt for Agder er det nei. Det er hovedkonklusjonene i meningsmålingen som Barometer Markedsanalyse har gjennomført for Fædrelandsvennen. Tallene viser med all tydelighet at forkjemperne for ett Agder har en tung tid foran seg.

En ting er den bastante motviljen i Aust-Agder. I tillegg kommer det at heller ikke vest-egdene tar bølgen for en sammenslåing. Bare 55 prosent av dem i Vest-Agder som har bestemt seg sier de vil stemme ja. Hele 45 prosent sier nei. Slår man sammen de to fylkene betyr det at et flertall av egdene som har bestemt seg vil stemme nei. Trøsten for tilhengerne er at det er mange usikre egder å kjempe om. En av fire sier de ikke har gjort seg opp noen mening, og det er flest tvilere i Vest-Agder.

I Aust-Agder er motstanden aller sterkest i Arendal. Her sier 82 prosent nei. Grimstad speiler stemningen i resten av fylket med 67 prosent nei og 33 prosent ja.

Blant byene i Aust-Agder er det Lillesand som går mot strømmen. Hele 92 prosent her vil ha ett Agder-fylke.

I Vest-Agder er Kristiansand den fremste ja-byen. Her vil 65 prosent fjerne fylkesgrensen. Så blir stemningen gradvis mer lunken jo lenger vest man kommer. I Flekkefjord sier 60 prosent nei til ett Agder.

Undersøkelsen viser også klart at motstanden mot en sammenslåing av fylkene er sterkest blant dem som har lav utdanning og inntekt. Når det gjelder alder, er det ungdommen og de eldre som sier nei.

vidar.udjus@fedrelandsvennen.no

For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player.