For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player. KRISTIANSAND: — Nå må vi roe ned situasjonen og få satt på plass ny eier og personale, sier barnehagedirektør Nina G. Reinhardt til Fædrelandsvennen.

Grytidlig i går morges ble foreldrene varslet over telefon om at de ansatte var fraværende grunnet sykdom. Stengningsvedtaket som fulgte på ettermiddagen betyr at 33 barn må omplasseres i andre barnehager fram til 28. mai.

Noen timer i forveien fikk barnehagedirektøren besøk av to forelderrepresentanter. Budskapet var klinkende klart: Etaten har null tillit hos verken foreldre eller ansatte i Bertesbukta barnehage.

- Bevisstløst

— Hvis det er slik at de bevisstløst betaler ut tilskudd, er det ikke grunnlag for å ha en slik etat, tordner Børre Jakobsen.

De hevder tilsynsjobben er gjort «over en kopp kaffe med eier».

— De sjekker ikke dokumenter, snakker ikke med ansatte, men bare med eier. Og når hun er god til å snakke, tar de alt for god fisk, hevder Hanne Cecilie Jensen.

Det gikk mer enn fire måneder mellom første og andre tilsyn, i mellomtiden var ingenting rettet på. Likevel tar ikke direktøren kritikk, og det provoserte i går foreldrene kraftig.

— Vi opplever en arroganse som er helt utrolig. Det er en rimelig standhaftig dame, som ikke bøyer av for kritikk, konstaterer Børre Jakobsen.

Han finner det også betegnende at direktøren i går satte seg på sykkelen til Lund for å møte barnehageeier Monica Eikeland hjemme.

— Det er interessant at hun viser så grenseløs omsorg for eier at hun drar på hjemmebesøk. Hadde direktøren vist noe av den samme omsorgen for oss, barna og de ansatte, ville vi vært godt fornøyd, sier forelderrepresentanten.

Utdanningsforbundet stiller seg i rekken av kritikere.

— Jeg synes dette er slett jobb av barnehageetaten. Å motta en rapport i brevs form er ikke godt nok, de må fysisk ut og snakke med de ansatte. Tilsynet fungerer ikke i praksis, sier Solfrid Kasti Trygsland, barnehageansvarlig i forbundet.

Bøyer ikke av

Kritikken preller av på Reinhardt.

— Det er bare å ta til etterretning at de mener det. Vi opplever at vi har fulgt barnehagen opp på den måten vi skal gjøre, med tilsynsrapporter og besøk, og kan ikke se at vi ikke har gjort jobben, sier Reinhardt.

— Men er ikke fire måneder altfor lang tid?

— Det er kritikkverdig det som miljørettet helsevern skal følge opp, med manglende HMS-plan og internkontroll, svarer hun.

— Men dere er da øverste tilsynsorgan?

— Forhold er også påpekt fra vår side overfor eier flere ganger, sier hun.

Reinhardt gir ikke uttrykk for at etaten burde handlet mer distinkt, men nøyer seg med å si at det er uheldig at konflikten har nådd slike høyder.

— Hvorfor møtte du eier hjemme i går?

— Fordi det var ønskelig fra eiers side, som er ganske nedkjørt nå, svarer direktøren.

vegard.damsgaard@fedrelandsvennen.no