KRISTIANSAND: Gutten ble kuttet med kniv, nektet mat, slått og skadet, stengt inne og stengt ute, kjeftet og skreket til fra han var to til seks år gammel.

«De tiltaltes opptreden kan ha skapt en vedvarende frykt for vold mens han bodde hos dem. En slik frykt kan, etter omstendighetene, oppleves som like ille, og endatil verre, enn de enkelte legemskrenkelsene.» fastslår retten.

Ekteparet av utenlandsk opprinnelse (begge 53 år) er nå dømt til ett år og tre måneders ubetinget fengsel i Kristiansand tingrett.

Retten tror på guttens forklaringer.

«Forklaringen er gjentatt overfor flere ulike personer, og over et langt tidsrom. Dens riktighet er videre underbygget av hans følelsesmessige reaksjoner og kroppsspråk.» heter det i dommen.

Kravet om oppreisning ble imøtekommet med 60.000 kroner, begrunnet med fare for psykiske senvirkninger.

Barnevernet besluttet å flytte gutten fra fosterforeldrenes hjem i Kristiansand i mai 2003. I dag bor han i en mindre sørlandskommune og skal ha det etter forholdene bra.

Anker

– Dommen vil bli anket på skyldspørsmålet. Fosterforeldrene er meget skuffet og nedbrutt fordi de ikke er blitt trodd, sier deres forsvarer, advokat Sveinung Johnsen, til NTB.

Han mener retten har avgjort saken feil:

– Denne saken handlet om troverdighet. Hadde mine klienter blitt trodd, hadde de ikke blitt dømt, sier Johnsen.

Ektefellene har under rettssaken stilt seg fullstendig uforstående til de alvorlige anklagene som aktor Hilde Almåsstø har fremført i tingretten i Kristiansand.

– Jeg har aldri slått eller gjort ham noe vondt, sa fostermoren i retten.